Η κληρονομιά των Κούρδων: Όταν οι αποφάσεις πριν 100 χρόνια διαμόρφωσαν το μέλλον τους

Η κληρονομιά των Κούρδων: Όταν οι αποφάσεις πριν 100 χρόνια διαμόρφωσαν το μέλλον τους

Η κληρονομία των Κούρδων καθορίστηκε από τις ιδρυτικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, με ιστορικές επιπτώσεις που παραμένουν έως σήμερα. Όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία πριν από 100 χρόνια, δήλωσε: Πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει: Είμαι Τούρκος. Παρά την αναγνώριση αυτής της ταυτότητας, οι Κούρδοι πληθυσμοί δεν συμφώνησαν ποτέ με αυτήν τη δήλωση, οδηγώντας σε έναν μακρύ και επώδυνο αγώνα για την ταυτότητά τους. Σήμερα, περίπου 20 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στην Τουρκία χωρίς καμία αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Όπως επισημαίνει η The Jerusalem Post, το πρόβλημα με την Τουρκία σήμερα δεν οφείλεται μόνο στον Ερντογάν, αλλά στις βαθιές ρίζες των ιδρυτικών ιδεολογιών της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Κιουτσούκ, αντιπρόεδρο της Κουρδικής Συνομοσπονδίας Καναδά, Για να κατανοήσουμε τη σημερινή κατάσταση, πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βασιζόταν στη Σαρία, όπου οι μουσουλμάνοι θεωρούνταν ανώτεροι από τους μη μουσουλμάνους. Η κληρονομιά αυτής της ιδεολογίας συνεχίζει να επηρεάζει την Τουρκία, και η αναγνώριση των Κούρδων ως ισότιμων πολιτών παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα.

Η ιστορική προοπτική δείχνει ότι η γενοκτονία κατά των Αρμενίων και άλλων μειονοτήτων από τους Νεότουρκους, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την επιτροπή τους, δημιούργησε το πλαίσιο για τη συστηματική καταπίεση των Κούρδων. Η Τουρκική Δημοκρατία εργάστηκε ενεργά για να διαγράψει κάθε ίχνος μη Τουρκικότητας, τονίζει ο Κιουτσούκ, και η σημερινή κατάσταση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του ρατσισμού και της καταπίεσης που υφίστανται οι Κούρδοι.

Η διαχείριση της Τουρκίας από τον Ερντογάν επαναφέρει στην επιφάνεια τις αλυτρωτικές φιλοδοξίες της χώρας, οι οποίες απειλούν όχι μόνο την περιοχή, αλλά και την διεθνή σταθερότητα. Η ανάγκη για διεθνή υποστήριξη στο κουρδικό αίτημα για ανεξαρτησία είναι επιτακτική, καθώς η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ισότητα παραμένουν ζητούμενα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play