Η κορύφωση των Περσείδων αναμένεται αύριο το βράδυ, προσφέροντας ένα θεαματικό σόου

Η κορύφωση των Περσείδων αναμένεται αύριο το βράδυ, προσφέροντας ένα θεαματικό σόου

Και φέτος, οι Περσείδες αναμένεται να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό τον Αύγουστο, με την πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια» να κορυφώνεται το βράδυ της Δευτέρας, 12 Αυγούστου.

Χρειάζεται μόνο υπομονή για να προσαρμοστούν τα μάτια μας στο σκοτάδι και να εντοπίσουμε τα πεφταστέρια, καθώς δεν απαιτείται κανένας εξοπλισμός. Αφού επιλέξουμε μια κατάλληλη τοποθεσία μακριά από τον φωτισμό, μπορούμε να απολαύσουμε τη βροχή των Περσείδων, η οποία θα μας προσφέρει ένα εκπληκτικό θέαμα.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε χρόνο στην ίδια περίπου περίοδο, από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, με την κορύφωσή του να συμβαίνει συνήθως γύρω από την ίδια ημερομηνία. Φέτος, το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα είναι ορατό το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, με τα πεφταστέρια να εμφανίζονται συχνότερα.

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο είναι η καιρική κατάσταση, η οποία είναι συνήθως ευνοϊκή στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο, και η φάση της Σελήνης. Φέτος, το φεγγάρι, αν και θα είναι φωτισμένο στο 50%, θα δύσει περίπου στα μεσάνυχτα, γεγονός που θα ευνοήσει την παρατήρηση περισσότερων μετεώρων σε σχέση με άλλες χρονιές.

«Μετά τη δύση του φεγγαριού, ο ουρανός είναι δικός μας για την παρατήρηση των Περσείδων», υπογραμμίζει η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η κ. Μεταλληνού προτείνει για καλύτερη παρατήρηση να βρεθούμε σε σκοτεινές τοποθεσίες, μακριά από τις φωτεινές περιοχές της πόλης, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τον ουρανό καθαρό. Συνιστά να κοιτάμε με γυμνό μάτι προς τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να πηγάζει η βροχή των Περσείδων, αναφέροντας επίσης ότι αρκεί να κοιτάξουμε τον ουρανό γενικά, καθώς η νύχτα θα είναι σκοτεινή και θα έχουμε πολλές πιθανότητες να δούμε πεφταστέρια.

Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι φωτεινά φαινόμενα που εμφανίζονται στην ατμόσφαιρα της Γης εξαιτίας της εισόδου μικρών σωματιδίων με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα απομεινάρια θερμαίνονται λόγω τριβής με τον αέρα, καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και γινόμαστε μάρτυρες της λάμψης του υπέρθερμου αέρα γύρω από το μετέωρο που οραματίζεται ως φωτεινή λωρίδα, γνωστή και ως «πεφταστέρι».

Κατά τη διάρκεια του έτους, παρατηρούμε πολλές βροχές διαττόντων αστέρων, οι οποίες ονομάζονται σύμφωνα με τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να πηγάζουν. Οι Περσείδες είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων και οφείλουν το όνομά τους στον αστερισμό του Περσέα. Οφείλονται στα υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, με μεγέθη που κυμαίνονται από 0,1 χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Ο κομήτης αυτός αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνά από τη Γη περιοδικά, απαιτώντας περίπου 133 χρόνια για να ολοκληρώσει μία πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τη Γη πραγματοποιήθηκε το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

Σ.Σ. Επισυνάπτεται φωτογραφία του αστροφωτογράφου Βασίλη Μεταλληνού, ο οποίος έχει αποτυπώσει διάττοντες Περσείδες στον Ασπρόκαβο της Κέρκυρας στις 12 Αυγούστου 2019.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play