Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν υπάρξει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρυνθεί από το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όμως οι πρόσφατες εξελίξεις την αφήνουν εκτεθειμένη. Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, πυροδοτεί ξανά τη συζήτηση γύρω από την υπόθεση. Οι καταθέσεις δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών προς τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη αναδεικνύουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, γεγονός που οδήγησε στη μεταφορά της δικογραφίας στο κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, οι απολογίες του αναπληρωτή προϊστάμενου και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, οι οποίοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, επισημαίνουν την έλλειψη προληπτικών ενεργειών εκ μέρους της κυβέρνησης. Και οι δύο φέρονται να κατηγόρησαν πολιτικούς προϊσταμένους, οι οποίοι γνώριζαν την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο είχε σοβαρές παθογένειες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επανειλημμένες καταγγελίες από ανθρώπους του ΟΣΕ για την επικινδυνότητα του δικτύου δεν έλαβαν την απαραίτητη προσοχή. Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας θύματος του δυστυχήματος, δήλωσε πως οι συγγενείς ζητούσαν τη διερεύνηση της υπόθεσης από την αρχή, επισημαίνοντας τη σχέση της έλλειψης υποδομών με την τραγωδία.
Οι διαμαρτυρίες και οι επιστολές προειδοποίησης από το 2021 για σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στην ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών φανερώνουν την αδιαφορία των αρμοδίων. Συγκεκριμένα, επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππου Τσαλίδη, προς την πολιτική ηγεσία είχε καταγγείλει τις δυσλειτουργίες του δικτύου και είχε προειδοποιήσει για σοβαρές συνέπειες. Η άρνηση να ληφθούν υπόψη οι προειδοποιήσεις αυτές αποδεικνύει την έλλειψη υπευθυνότητας και την αδυναμία του κράτους να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr