Η λίμνη Κάρλα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιανατολική Ευρώπη

Η λίμνη Κάρλα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιανατολική Ευρώπη

Με δικό της περίπτερο που προβάλει την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. «Το έργο το οποίο προβάλλουμε εδώ είναι η λίμνη Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, που έδωσε ζωή σε μια περιοχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός. Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων, τη χαρακτήρισε εθνική και σημείωσε πως «δεν μπορούμε να μην είμαστε παρόντες σε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις». Η Θεσσαλία και η Ελλάδα πρέπει να είναι εδώ, προσέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, «και να δηλώσουν πρώτον ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα του περιβάλλοντος, η Ελλάδα που ξέρει να συνεργάζεται, η Ελλάδα που αξιοποιεί σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και η Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί, και αυτό βγαίνει μέσα από τη Θεσσαλία». 
Στη συνέχεια ο κ. Αγοραστός ανέδειξε την περιβαλλοντική, οικονομική αρδευτική και πολιτιστική σημασία του έργου επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, μίλησε για τις εντυπώσεις του κόσμου που επισκέπτονται το περίπτερο του έργου, καθώς και για το «επόμενο στοίχημά» του, αλλά και για την πολιτική συνοχής της ΕΕ.
 Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, ο κ. Αγοραστός είπε πως η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι το πρώτο έργο που κατασκευάστηκε στην περιοχή για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, ανέφερε πως άλλαξε το μικροκλίμα στην περιοχή, έκανε πιο ήπιους τους χειμώνες, πιο βροχερά τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο, ούτως ώστε να επανέλθει η περιοχή στη φυσιολογική της ισορροπία. Επίσης, επισήμανε πως έχουν επιστρέψει στην περιοχή 184 είδη πουλιών, ενώ 14 είδη ψαριών έχουν γεννηθεί μέσα στη λίμνη,
Οσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει το έργο αυτό στην άρδευση της περιοχής, ο περιφερειάρχης είπε πως αρδεύει πάνω από 100.000 στρέμματα. «Φέτος πότισαν δωρεάν τις καλλιέργειες τους αγρότες σε ένα χωριό που θα πλήρωναν 5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Άρα, αυξήσαμε τουλάχιστον κατά 5 εκατ. ευρώ το εισόδημα της περιοχής αυτής και έχουμε πλέον δυναμικές καλλιέργειες» συμπλήρωσε και ανακοίνωσε πως σε λίγο καιρό από σήμερα θα έχει τη δυνατότητα και ο Βόλος να αντλεί νερό από τη λίμνη. Πέρα από την ενίσχυση της άρδευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σημαντική θεωρεί ο περιφερειάρχης και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, αλλά και την αγροτουριστική ανάπτυξη 
Προσδιορίζοντας το συνολικό κόστος υλοποίησης του έργου, σημείωσε πως στοίχισε περίπου 350 εκατ. ευρώ και ότι εξοικονόμησε από τη χώρα την καταβολή ενός προστίμου 180 εκατ. ευρώ, καθώς αν δεν ολοκληρωνόταν, έπρεπε να επιστρέψει η Ελλάδα το χρηματικό αυτό ποσό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Ειδική αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και για τις διακρίσεις που έχει λάβει το έργο επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας. Έχει απονεμηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το βραβείο του καλύτερου περιβαλλοντικού έργου στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει διάκριση και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, που θα απονεμηθεί του χρόνου στην Περιφέρεια και έχει επιλεγεί από την ΕΕ ως ένα από τα 40 έργα για προβολή, ενημέρωσε. Επίσης, συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός πως «το έργο αυτό ήρθε πρώτο σε όλη την Ευρώπη στο EU Delivers και έλαβε το πρώτο βραβείο γιατί το είδαν, το αγάπησαν και το αγκάλιασε ο περισσότερος κόσμος».
Μεταφέροντας τα μηνύματα που παίρνει από τους επισκέπτες του περιπτέρου, ο κ. Αγοραστός είπε πως τους εντυπωσιάζουν το συνολικό έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης, η ολοκλήρωση της υλοποίησής του σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, η συμβολή της στην αγροτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ο πλούτος της βιοποικιλότητάς της. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών το μέγεθος του αριθμού των πτηνών τα οποία ζουν στη λίμνη, που ανέρχονται σε 184 διαφορετικά είδη. 

«Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι ο Αχελώος»

 Στην ίδια συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο κ. Αγοραστός όρισε το έργο του Αχελώου ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Έχουμε ένα ημιτελές, ένα έργο το οποίο το θέλει η Ευρώπη. Στις επαφές μου στις Βρυξέλλες μού λένε γιατί δεν κάνετε το έργο του Αχελώου. Ο Αχελώος μπορεί να παράγει από δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια, το ένα που είναι στη Μεσοχώρα και είναι σχεδόν έτοιμο και θα έχει η ΔΕΗ έσοδα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, και θα ρυπαίνουμε λιγότερο και θα έχουμε μικρότερο αρνητικό αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα. Η Συκιά είναι το δεύτερο, με τη μεταφορά νερού που πάει χαμένο στον Αμβρακικό και πνίγονται από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας χωράφια. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να είναι το πρώτο αυτή τη στιγμή ημιτελειωμένο έργο αντίστασης στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» είπε ο περιφερειάρχης. 
Έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου του Αχελώου και τόνισε την ανάγκη επικαιροποίησης των παλιών μελετών. Είναι μονόδρομος, για να γίνει το έργο πρέπει να το αναλάβει η Περιφέρεια, επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τη διοικητική επάρκεια και τη διαχειριστική ικανότητα για το θέμα μεταφοράς του νερού. 
Τέλος, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής συνοχής για την ΕΕ, τα κράτη-μέλη και τις περιφέρειες. «Η συνοχή είναι το όραμα της Ευρώπης. Συνοχή σημαίνει πάμε μαζί. Η συνοχή για να πετύχει πρέπει να έχει συνεργασία και συνέργεια, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, να φύγουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η συνοχή πρέπει να υπακούει σε έναν κανόνα. Να φέρουμε το μέλλον στο σήμερα» δήλωσε.  
Στην κατεύθυνση αυτή, προέταξε πως τα έργα της πολιτικής συνοχής πρέπει να αντανακλούν στα προβλήματα και τις ανησυχίες των ανθρώπων. Έτσι, σημείωσε, οι πολίτες θα έχουν την αίσθηση ότι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις αποφασίζουν για το μέλλον τους. 
Μιλώντας για την αξιοποίηση των πόρων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός είπε ότι «στα 9 τελευταία χρόνια η Περιφέρεια έχει υλοποιήσει πάνω 10.000 έργα σε όλους τους τομείς: υγεία, παιδεία, αγροτικό τομέα, υποδομές, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμων, διαχείριση στερεών και υγρών απορριμμάτων, αθλητισμό, πόσιμο νερό, καταπολέμηση της φτώχειας. Δήλωσε εμφατικά πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο πράσινη Περιφέρεια και  δεν έχει κανένα πρόστιμο. 
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας, είπε πως ανέρχεται περίπου στα 550 εκατ. ευρώ και επισήμανε πως σε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ βρίσκεται πάνω από 110% και σε συμβασιοποιήσεις 78%.
Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα κανονικά. 

Δημήτρης Μάνωλης 

©Πηγή: amna.gr

Loading