Η Μελόνι προχωρά σε ψηφοφορία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί ασύλου

Η Μελόνι προχωρά σε ψηφοφορία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί ασύλου

Η Ιταλία αναθεωρεί τη νομοθεσία ασύλου με στόχο την επανέναρξη της συμφωνίας με την Αλβανία. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μελόνι ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ό,τι έχει γνωστοποιηθεί, η Ιταλίδα πρωθυπουργός παρουσίασε προς έγκριση, νομοθετικό διάταγμα το οποίο στο εξής θα καθορίζει ποιες είναι οι ασφαλείς χώρες προέλευσης των μεταναστών. Αυτό στο οποίο αποσκοπεί η Τζόρτζια Μελόνι είναι να τεθεί ξανά σε λειτουργία η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία. Η σταδιακή αποτυχία του πλάνου σημειώνεται καθώς θα ξεκινήσει και πάλι το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στα δύο κλειστά ιταλικά κέντρα στη βόρεια Αλβανία, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους.

Σε πρώτο επίπεδο, στις 17 Οκτωβρίου, έγινε αντιληπτό πως από τους 16 μετανάστες που είχαν μεταφερθεί, οι τέσσερις έπρεπε να επιστρέψουν στην Ιταλία. Ο λόγος ήταν ότι ανάμεσά τους ήταν δύο ανήλικοι και δύο ασθενείς ενήλικες, οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, το δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε ότι οι 12 μετανάστες που είχαν απομείνει στα κέντρα θα πρέπει να επιστρέψουν και αυτοί στην Ιταλία.

Γιατί επέστρεψαν οι 12; Οι 12 αιτούντες άσυλο που είχαν διασωθεί τη νύχτα της 13ης Οκτωβρίου από την Οικονομική Αστυνομία στα διεθνή ύδατα της ιταλικής ζώνης Sar, κατάγονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Η απόφαση των ρωμαϊκών δικαστών εφάρμοσε μια απόφαση της 4ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ορίζει ότι για να θεωρείται μια χώρα ασφαλής, πρέπει να είναι τέτοια σε κάθε τμήμα της και για κάθε άτομο. Η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης, δεν είναι.

Η Μελόνι την ίδια εκείνη μέρα που εκδόθηκε η απόφαση είχε αναγγείλει την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν θεωρεί ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να αποφασίζει ποιες χώρες θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και ποιες όχι. Μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν προσφυγές κατά του νέου μέτρου της κυβέρνησης Μελόνι και ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η ιταλική δικαιοσύνη.

Loading