Η μόδα και ο κύκλος της ζωής – Το μαγευτικό σόου του Dior ανάμεσα στις ανθισμένες κερασιές του Κιότο

Η μόδα και ο κύκλος της ζωής – Το μαγευτικό σόου του Dior ανάμεσα στις ανθισμένες κερασιές του Κιότο

Ανακαλύψτε τη συλλογή του Dior στο Κιότο, μια επίδειξη που συνδυάζει παράδοση και σύγχρονη μόδα. Το 1953, ο Christian Dior υπήρξε ο πρώτος Δυτικός σχεδιαστής μόδας που παρουσίασε τις συλλογές του στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα της μακροχρόνιας σχέσης του με τη χώρα αυτή. Η γοητεία του Dior για τα παραδοσιακά έργα τέχνης και τις χαρακτικές της Ιαπωνίας ήταν έντονη: το σπίτι του στο Granville της Νορμανδίας ήταν διακοσμημένο με Japonisme εκτυπώσεις και υφάσματα. «Αυτές οι εκδοχές του Ουταμάρο και του Χοκουσάι αποτελούσαν την Καπέλα Σιξτίνα μου», έγραφε ο Dior στο ημερολόγιό του, αναφερόμενος σε μια σειρά από πάνελ στη σκάλα του σπιτιού του, εμπνευσμένα από τους καλλιτέχνες.

Επιλέγοντας το γαλήνιο περιβάλλον του ναού Tō-ji, όπου βρίσκεται η ψηλότερη ξύλινη παγόδα της Ιαπωνίας, η Maria Grazia Chiuri -η σημερινή δημιουργική διευθύντρια του οίκου Dior– παρουσίασε τη συλλογή της για το φθινόπωρο 2025, μια επίδειξη που απέτινε φόρο τιμής στους βαθιά ριζωμένους δεσμούς του Dior με τη χώρα. Η συλλογή ξεκίνησε με ένα σακάκι που σχεδίασε ο Christian Dior το 1957, το οποίο προοριζόταν να φοριέται πάνω από ένα κιμονό.

Η ιδέα του κιμονό αποτέλεσε τον πυρήνα της συλλογής, όπως δήλωσε η Chiuri, και αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ σώματος και ενδύματος, προβάλλοντας τις παραδοσιακές τελετουργίες ντυσίματος της Ιαπωνίας. Σακάκια με θηλιές, σφιγμένα στη μέση με ζώνες, καθώς και ευρύχωρα φορέματα που έμοιαζαν με ρόμπες, επαναλάμβαναν τις αναλογίες του παραδοσιακού κιμονό.

Η Chiuri αντλούσε έμπνευση από την έκθεση Love Fashion: In Search of Myself, την οποία είχε επισκεφθεί στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κιότο στα τέλη του 2024. Η έρευνα εξερευνούσε την έννοια της αγάπης μέσα από ενδύματα από τον 18ο αιώνα έως σήμερα.

Η συλλογή αντέτεινε την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ σώματος και μόδας, δημιουργώντας ένα ρομαντικό κλίμα μέσω διαφανών φορεμάτων διακοσμημένων με κεντήματα λουλουδιών. Επιπλέον, οι τοπικοί τεχνίτες συνέβαλαν με τις μοναδικές τους δημιουργίες, επιβεβαιώνοντας την παραδοσιακή τέχνη υφασμάτων του Κιότο.

Το σόου του Dior αναδεικνύει τη διαχρονική σύνδεση μεταξύ της ιστορίας του οίκου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιαπωνίας, με τα υφάσματα να αποτελούν την πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της συλλογής. Στην παράδοση της Ιαπωνίας, το Κιότο εξακολουθεί να είναι κέντρο παραγωγής υφασμάτων, συνδυάζοντας το χέρι του τεχνίτη με τη φαντασία του σχεδιαστή.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play