Ανακαλύψτε τη ζωή και την κληρονομιά της Νανάς Καλλιανέση, ιδρύτριας του εκδοτικού οίκου Κέδρος. Στις 6 Φεβρουαρίου 1988, μια Σάββατο, απεβίωσε η Νανά Καλλιανέση, μια εμβληματική μορφή του εκδοτικού τοπίου της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Η Αθηνά Καλλιανέση, γνωστή ως Σταματίου, ιδρύθηκε το 1954, μαζί με τον σύζυγό της Νίκο, τον οποίο εκδίωξαν από τον Πολεμικό Ναυτικό, τον γνωστό εκδοτικό οίκο Κέδρος. Αυτός ο οίκος δεν αποτέλεσε απλά μια εκδοτική επιχείρηση, αλλά έγραψε μια ολόκληρη ιστορία στο πεδίο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Διατήρησε τη θέση του υπό την ηγεσία της Νανάς μέχρι το 1985, οπότε οι δυνάμεις της άρχισαν να μειώνονται.
Η Καλλιανέση, προερχόμενη από μεγαλοαστική οικογένεια στην Κύμη, συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση, με αποτέλεσμα τις εξορίες και τις φυλακίσεις. Η πλούσια επαγγελματική της ζωή στον χώρο των εκδόσεων ξεκίνησε μετά την αποκατάσταση της πολιτικής κατάστασης, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με κορυφαίους διανοούμενους της Αριστεράς. Ο εκδοτικός οίκος Κέδρος κατέκτησε όλους τους τομείς της λογοτεχνίας, προσφέροντας σημαντικά έργα και προωθώντας νέους λογοτέχνες. Από τον Κέδρος, που είχε ως λογότυπο τον αιωνόβιο κέδρο του Λιβάνου, συνεργάστηκαν σπουδαίοι συγγραφείς όπως ο Κώστας Βάρναλης και ο Γιάννης Ρίτσος.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Καλλιανέση ήταν η έκδοση του συλλογικού τόμου Δεκαοχτώ Κείμενα το 1970, εν μέσω της δικτατορίας. Αυτός ο τόμος αποδείχθηκε μια ισχυρή αντιδικτατορική δήλωση και αποτέλεσε ορόσημο για τη λογοτεχνία της εποχής.
Στην πρόσφατη δημοσίευση του Δημήτρη Κανελλόπουλου, που αναφέρεται στην επιρροή της Νανάς και του Κέδρου της, εκφράζεται η σπουδαιότητα της διαρκούς παρακαταθήκης που άφησε πίσω της. Ο Κέδρος, δημιουργία της Νανάς και του συζύγου της, έγινε γνωστός για την εκδοτική του αριστεία, με κεντρική ιδέα τη στήριξη των νέων ταλέντων και τη δημιουργία ποιοτικών έργων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr