Αναλύουμε τον οικολογικό ναρκισσισμό και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη φύση και το περιβάλλον. Ο οικολογικός ναρκισσισμός, η ψυχολογική διαταραχή που επηρεάζει την αντίληψή μας για τη φύση και το περιβάλλον, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της διάλεξης του αρχιτέκτονα Πάρι Βασιλειάδη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Όπως τόνισε, ο υπερτουρισμός δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αυξανόμενης κινητικότητας και των βελτιώσεων στις υποδομές, αλλά και μια αντανάκλαση του συλλογικού μας ναρκισσισμού. Αντί να βλέπουμε τη φύση ως έναν αυτόνομο οργανισμό που αξίζει σεβασμό, τη χρησιμοποιούμε ως σκηνικό για τις δικές μας εμπειρίες και κοινωνικές επιδείξεις.
Προκάλεσε προβληματισμούς σχετικά με την αξία που αποδίδουμε στη θέα της θάλασσας, έναντι της θέας του πράσινου, αναφέροντας πώς οι ατομικές μας ναρκισσιστικές συμπεριφορές επηρεάζουν το περιβάλλον, με τον υπερτουρισμό και την αδιαφορία για τη φύση να συνδέονται με έναν εγωκεντρικό τρόπο ζωής. Ο κ. Βασιλειάδης παρουσίασε τη διάλεξή του ως μια προσπάθεια να επαναστατήσει η ανθρωπότητα απέναντι στην επικίνδυνη αυτή τάση, προκειμένου να επαναστατήσουμε στις αρχές της αειφορίας.
Η αρχιτεκτονική, όπως σημείωσε, πρέπει να υποστηρίζει τη συμβίωση με τη φύση και όχι την κυριαρχία πάνω της, καλώντας όλους να αναγνωρίσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τη δική μας επιβίωση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr