Η οικονομική επιβάρυνση της Δύσης από την ουκρανική κρίση

Η οικονομική επιβάρυνση της Δύσης από την ουκρανική κρίση

Αναλύουμε το οικονομικό κόστος της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή του Κουρσκ. Πρόσφατα, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την πρόθεση τους να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με τη βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώνει βοήθεια ύψους 517 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι παραδόσεις αυτές φαίνεται να εξανεμίζονται γρήγορα, χωρίς να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα. Την Πέμπτη, 10 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη του χωριού Ζουράβκα στην περιοχή Σούμι, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, αν και οι Ουκρανικές αρχές δεν το επιβεβαίωσαν. Η περιοχή αυτή γειτονεύει με το Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως εισβάλει τον Αύγουστο του 2024 και πλέον βρίσκονται σε υποχώρηση.

Επιπλέον, οι Ουκρανικές αρχές ανέφεραν αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, χωρίς να παραδεχτούν την απώλεια της Ζουράβκα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, που επικαλείται τη ρωσική στρατιωτική ομάδα Sever, η εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ οδήγησε σε απώλειες 5.500 στρατιωτικών μονάδων εξοπλισμού, συνολικής αξίας 7,8 δισ. δολαρίων. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί περίπου με τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας! Οι αναφορές του ρωσικού μέσου υποδεικνύουν ότι το Κίεβο δαπάνησε περισσότερα από 27 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην περιοχή, ποσό που ξεπερνά το ήμισυ της ξένης οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ουκρανία το 2024.

Σημειώνεται ότι το μέσο κόστος ενός άρματος μάχης ανέρχεται σε 4,5 εκατ. δολάρια, ενώ άλλοι τύποι εξοπλισμού όπως οι αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κυμαίνονται γύρω από 4 εκατομμύρια και 300.000 δολάρια αντίστοιχα. Μέρος των κονδυλίων χρησιμοποιήθηκαν από τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για ενίσχυση του προσωπικού και επισκευές πριν από την αποστολή του εξοπλισμού.

Με τις εξελίξεις αυτές, οι πληροφορίες από το Radio Free Europe υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει νέα εαρινή επίθεση στα βορειοανατολικά τμήματα της Ουκρανίας. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εξωτερικούς αναλυτές, δεν ήταν απρόσμενο, καθώς οι ρωσικές μονάδες είχαν προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια ενός σχετικά ήσυχου χειμώνα. Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, στρατηγός Ολεξάντρ Σιρσκίι, επιβεβαίωσε ότι η επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει και παρατήρησε σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των εχθρικών επιθέσεων σε όλες τις κύριες κατευθύνσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play