Η ουκρανική στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ στα πρόθυρα διακοπής

Η ουκρανική στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ στα πρόθυρα διακοπής

Η διακοπή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τις αμυντικές ικανότητες της χώρας. Η προοπτική που έως πρόσφατα θεωρείτο αδιανόητη, να πολεμήσει η Ουκρανία χωρίς αμερικανικά όπλα, εξοπλισμό ή πληροφορίες, φαντάζει ολοένα και πιο ρεαλιστική. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σχετικά με τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο έχει προκαλέσει ανησυχίες για την επόμενη μέρα της χώρας. Ο ανώτερος αξιωματούχος των πληροφοριών της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι οι τελευταίες αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες θα εξαντληθούν σε δύο ή τρεις μήνες.

Το Κίεβο βιώνει τις συνέπειες της εντεινόμενης ρωσικής επιθετικότητας στον τέταρτο χρόνο της πλήρους κλίμακας εισβολής. Η διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι προσπαθήσουν να καλύψουν μέρος των κενών.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει φθάσει τα 65,9 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, η ανάγκη για αμυντική επάρκεια παραμένει κρίσιμη. Η Ουάσιγκτον προχώρησε στην απόφαση αυτή λίγες ημέρες μετά από μια τεταμένη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την οποία οι δυο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά οι βασικές ανάγκες της Ουκρανίας ενδέχεται να παραμείνουν ανικανοποίητες, ενώ ο αντίκτυπος της διακοπής της υποστήριξης από τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι αισθητός σε βάθος χρόνου. Στο μέτωπο, οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς η Ουκρανία θα αναγκαστεί να αναδιοργανώσει τις στρατηγικές της.

Επιπλέον, η πιθανή διακοπή της λειτουργίας του Starlink, του δορυφορικού συστήματος διαδικτύου που είναι ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις ουκρανικές δυνάμεις. Ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την εκπαίδευση των στρατευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να προετοιμαστεί για την αυτονομία της.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play