Η Παγκόσμια Ημέρα Κώδικα Braille: Ιστορία και Σημασία της 4ης Ιανουαρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κώδικα Braille: Ιστορία και Σημασία της 4ης Ιανουαρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille τιμά τη ζωή του Λουί Μπράιγ και προωθεί την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα όρασης. Κάθε 4 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille, μια σημαντική ευκαιρία για να τιμηθεί η κληρονομιά και η συμβολή του Λουί Μπράιγ, καθώς και να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του απτικού συστήματος ανάγνωσης και γραφής για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της γραφής Braille για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε την ημέρα το 2019, έπειτα από διακήρυξη που έγινε τον Νοέμβριο του 2018.

Ο Λουί Μπράιγ γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1809 στο Coupvray, κοντά στο Παρίσι, και πέθανε στις 6 Ιανουαρίου 1852. Στην ηλικία των τριών ετών, ένα ατύχημα στο εργαστήριο του πατέρα του του προκάλεσε πλήρη τύφλωση στο δεξί μάτι και μερική στο αριστερό. Αν και είχε αναπηρία, ο Μπράιγ απέδειξε εξαιρετική ευφυΐα, παρακολουθώντας μαθήματα στο Ινστιτούτο για Τυφλά Παιδιά στο Παρίσι, όπου αντιλήφθηκε την ανάγκη για έναν πιο αποδοτικό τρόπο γραφής και ανάγνωσης.

Στην ηλικία των 15 ετών, ο Μπράιγ ανέπτυξε το δικό του σύστημα γραφής, το οποίο βασίζεται σε 6 ανάγλυφα σημεία, προσφέροντας μια πιο απλή και αποτελεσματική προσέγγιση. Παρά τις αρχικές αντιστάσεις, το σύστημα Braille έγινε ευρέως αποδεκτό και παραμένει το κύριο εργαλείο ανάγνωσης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η κατηγοριοποίηση και η διάδοση του κώδικα Braille, καθώς και η υιοθέτησή του σε διάφορες χώρες και τομείς, όπως η εκπαίδευση και η μουσική, δείχνουν τη σπουδαιότητά του. Στην Ελλάδα, ο Κώδικας Braille καθιερώθηκε το 1948, μετά από την προσαρμογή του γαλλικού Κώδικα στο ελληνικό αλφάβητο, και χρησιμοποιείται ευρέως για την εκπαίδευση των τυφλών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play