Η παγκόσμια οικονομία μπροστά σε προκλήσεις: Δασμοί και πληθωρισμός

Η παγκόσμια οικονομία μπροστά σε προκλήσεις: Δασμοί και πληθωρισμός

Οι δασμοί που επέβαλε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απασχόλησαν τη συζήτηση με τίτλο: «Δασμοί, πληθωρισμός και αναταραχή: Η παγκόσμια οικονομία και οι δοκιμασίες που έχει μπροστά της», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Κωνσταντίνος Δαυλός, δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στην εισήγησή του τόνισε ότι η πολιτική Τραμπ καταστρέφει την αρχιτεκτονική των διεθνών οικονομικών σχέσεων, που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμελώς βοήθησαν να δημιουργηθεί τα τελευταία 80 χρόνια. Εφόσον μονιμοποιηθεί η νέα πολιτική των δασμών, μας πάει πίσω στα ποσοστά της δεκαετίας του 1930. Τότε, η αύξηση του ποσοστού των δασμών από τον Πρόεδρο Herbert Hoover οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση της Μεγάλης Ύφεσης, καθώς ακολούθησαν αντίποινα από τις υπόλοιπες χώρες. Σήμερα, η αύξηση του ποσοστού των δασμών ξεκινάει από χαμηλότερη βάση (περίπου 2%) αλλά είναι τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερη, και μάλιστα με μια αμερικανική οικονομία 3 φορές πιο ανοιχτή στο εξωτερικό εμπόριο. Τα αντίποινα έχουν ήδη ξεκινήσει από την πλευρά της Κίνας, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να μπει η παγκόσμια οικονομία σε μια τροχιά στασιμοπληθωρισμού.

Ωστόσο, στην ερώτηση για το αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης παγκόσμιας ύφεσης, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε αρνητικά. Τόνισε ότι, ανεξάρτητα από την επιβλαβή εξέλιξη του πολέμου των δασμών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανά τον κόσμο έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και πιστεύει ότι δεν θα τα επαναλάβουν.

Με το διεθνές εμπόριο να συρρικνώνεται, οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία αναμένονται αρνητικές μεν, αλλά σημαντικά μικρότερου μεγέθους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι άμεσες επιδράσεις αναμένονται περιορισμένες, δεδομένης της σχετικά μικρής εξαγωγικής έκθεσης της ελληνικής οικονομίας στην αμερικανική (το 4% των εξαγωγών μας). Ωστόσο, η εξασθένιση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, του κύριου εμπορικού εταίρου της χώρας μας, θα μπορούσε δευτερογενώς να περικόψει 0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στη διετία 2025-2026.

Η κ. Χαρδούβελη ανέφερε ότι για την Ευρώπη η απάντηση στους δασμούς Τραμπ περιέχεται στις πολιτικές που πρόσφατα έχουν προτείνει οι κκ. Ντράγκι και Λέττα. Μιλώντας για το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού, ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς, σημείωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων. Όπως εκτίμησε, στις ΗΠΑ θα έχουμε στασιμοπληθωρισμό, καθώς θα επιταχυνθεί ο πληθωρισμός, αλλά το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Επιπλέον, η ιστορία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη είναι μικρότερη αν αποφευχθούν τα αντίποινα. Ο κ. Ζανιάς ανέφερε επίσης ότι η πολιτική του Τραμπ έχει μακροχρόνια ιστορία και ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιούν τους δασμούς για να διαπραγματευθούν καλύτερες συμφωνίες.

Αισιόδοξη για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταπεξέλθει στους δασμούς, δήλωσε η γενική διευθύντρια Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της EBRD, Charlotte Ruhe. Αναγνωρίζει τη σημασία της ενδυνάμωσης τμημάτων της κοινωνίας που εγκαταλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της παγκοσμιοποίησης και που θύμωσαν γι’ αυτό.

Στην πολυπλοκότητα της γραμμής παραγωγής στάθηκε ο Iain Begg από το London School Of Economics, αναφέροντας παραδείγματα όπως τα αεροπλάνα της Boeing και τις συνέπειες των δασμών.

Loading

Play