Ανάλυση των επιπτώσεων των δασμών του Τραμπ στην παγκοσμιοποίηση και τη διεθνή οικονομία. Στην αρχή μιας χαοτικής εβδομάδας, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι απλώς ανενεργή, αλλά και αποτυχημένη. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, φάνηκε ότι το πραγματικό θύμα δεν ήταν η παγκοσμιοποίηση, αλλά ο οικονομικός λαϊκισμός, σύμφωνα με ανάλυση του Patrick Wintour, διπλωματικού συντάκτη του Guardian. Ο οικονομικός λαϊκισμός αναφέρεται σε πολιτικές που επικεντρώνονται στην εφαρμογή απλών και συχνά υπερβολικών λύσεων για την επίλυση οικονομικών ζητημάτων, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, συχνά εις βάρος των ελίτ.
Το σύνθημα America First, κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, συνιστά μια καθαρή εκδοχή οικονομικού λαϊκισμού, και, όπως φαίνεται, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Ωστόσο, αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια πτώσης αυτού του αφηγήματος, καθώς οι ίδιες οι πολιτικές που προώθησε ο Τραμπ μπορεί να φτάνουν στο τέλος τους, εξαιτίας των πιέσεων από τις δυνάμεις της Wall Street, της καρδιάς του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Η ημέρα που ο Τραμπ κήρυξε την απελευθέρωσή του από την παγκοσμιοποίηση ενδέχεται να σηματοδότησε ακούσια και την ταφή του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος. Οι βοηθοί του Τραμπ υπεστήριξαν ότι ο πραγματικός στόχος του Λευκού Οίκου δεν ήταν να αποδυναμώσει την παγκοσμιοποίηση ή να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία μέσω δασμών, αλλά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δασμών σε παγκόσμιο επίπεδο και να τιμωρήσει την Κίνα. Ωστόσο, η ερμηνεία αυτή δεν είναι απόλυτα πειστική. Ο Τραμπ έχει επαινέσει τους δασμούς ως μέσο αύξησης των μακροοικονομικών εσόδων και στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Αντιμέτωπος με προτάσεις αναμόρφωσης του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος σε λίγες μέρες, οι αγορές αντέδρασαν με αναστάτωση. Στον απόηχο του οικονομικού χάους, η πολιτική αξιοπιστία του Τραμπ υπήρξε σημαντικά πληγείσα, και, πιο κρίσιμα, το ίδιο συνέβη με το μέλλον της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση έχει πάντα εξαρτηθεί από την εμπιστοσύνη, τους κανόνες και την πολιτική σταθερότητα, τα οποία συνιστούν τη βάση των διεθνών εμπορικών συστημάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr