Ανασκόπηση της φετινής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και Αμφίσσης, με προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Η πορεία που κατέγραψαν οι πράσινες ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς τη φετινή ελαιοκομική σεζόν 2024/25, καθώς και οι εκτιμήσεις για την ηρτημένη εσοδεία των μαύρων ποικιλιών, απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιων Ελιών (ΔΟΕΠΕΛ).
Η κλιματική κρίση δημιουργεί επιτακτικότερη την ανάγκη άρδευσης των ελαιώνων. Χωρίς έγγειες βελτιώσεις, οι ελαιοπαραγωγοί μένουν ανοχύρωτοι, ακόμη και στις περιοχές που είναι πλούσιες σε υδατικό δυναμικό. Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ μεταφέρει τη διάχυτη ανησυχία που επικρατεί για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο και το μέλλον του ελαιώνα.
Μάλιστα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν πολύ δύσκολες τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει επίπτωση στην μελλοντική ανθοφορία και στη καρποφορία την άνοιξη του 2025.
Η ποιότητα του πράσινου ελαιόκαρπου και των δύο ποικιλιών (Χαλκιδικής, Αμφίσσης/Κονσερβολιά) είναι εξαιρετική. Ωστόσο, η ποσότητα της ποικιλίας Χαλκιδικής που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση ανέρχεται σε 185.000 τόνους, ικανή να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας, ενώ η Αμφίσσης/Kονσερβολιά είναι μόλις 25.000 τόνοι, υπολείπονται σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών.
Σημαντική ποσότητα πράσινου ελαιόκαρπου από την ποικιλία Αμφίσσης δεν συλλέχθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι χαμηλές τιμές αγοράς του προϊόντος και το αυξημένο κόστος άρδευσης καθιστούν ασύμφορες τις παραγωγές, με αρκετούς ελαιοπαραγωγούς να προτιμούν την αργότερη ελαιοποίηση.
Όσον αφορά στην ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα, εκτιμάται στους 110.000 τόνους, αλλά αν δεν βρέξει στο άμεσο διάστημα, η ποσότητα προς επιτραπέζια χρήση θα είναι αισθητά μειωμένη.