Με προτάσεις για τη διασφάλιση της στέγασης των μαθητών, κυρίως σε σχολικές μονάδες της Δυτικής Αθήνας, καθώς πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά ή λειτουργούν με εμφανείς τις «πληγές» παλαιών και νέων σεισμών, ξεκίνησε σήμερα τη θητεία του, το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στο αμφιθέατρο της διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών (Λεωφ. Μεσογείων 156).
Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣ Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ ΑΕ) Γ. Μπιτάκο ως αποκλειστικά αρμόδιο φορέα, έχει ζητήσει «να διενεργήσει, ελέγχους και επισκευές σε σχολεία της Αττικής που επλήγησαν από το σεισμό του Ιουλίου». Επιπλέον και λόγω της «γνωστής» αδυναμίας της ΚΤΥΠ να εκπληρώσει το ρόλο της, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Στασινό, συμφωνήθηκε η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας, για τη διενέργεια ελέγχων από μηχανικούς στα σχολεία της Αττικής.
«Η προστασία της ζωής των παιδιών μας και η διασφάλιση της στέγασής τους σ’ ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, είναι απόλυτη προτεραιότητά μας», τόνισε ο περιφερειάρχης, δηλώνοντας την πρόθεση να συνδράμει στη διαδικασία που οφείλει να ακολουθήσει η ΚΤΥΠ και να ακούσει όλες τις απόψεις, ώστε «να βρεθούν από κοινού λύσεις για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα».
Σημειώνεται ότι το ζήτημα στο ΠΕΣΥ έθεσε προ ημερησίας διατάξεως, η προσκείμενη στο ΚΚΕ περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», λόγω επικαιρότητας, καθώς δεκάδες σχολεία στο Μενίδι, τον Ωρωπό, την Βαρυμπόμπη και αλλού, κρίθηκαν ακατάλληλα προς λειτουργία. Τα παιδιά στεγάζονται σε «λυόμενα» και σε αίθουσες διπλής βάρδιας έως να διενεργηθούν οι έλεγχοι, ενώ συχνά τους ελέγχους «καλούνται να τους διενεργήσουν οι ίδιοι οι καθηγητές» – σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων Ενώσεων Γονέων και φορέων των εν λόγω περιοχών, οι όποιοι, έχοντας εισέλθει νωρίτερα στην αίθουσα με πανό και συνθήματα, διεκδικούσαν «εδώ και τώρα αντισεισμικούς ελέγχους».
Ωστόσο και παρά το γεγονός της αναρμοδιότητας των ΟΤΑ β΄ βαθμού στη συντήρηση και επισκευή σχολικών εγκαταστάσεων, αποφασίστηκε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων. Σημειώνεται ότι, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη συζήτηση για τον καθορισμό του χώρου συνεδριάσεων του ΠΕΣΥ, η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Πολεμικό Μουσείο και εν συνεχεία στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών.
Η αρχική πρόταση της πλειοψηφίας για τη διενέργεια των συνεδριάσεων «κατά θέμα και επικαιρότητα», σε διαφορετικούς χώρους, δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής. Αντίθετα, θετικές ήταν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ως προς τον χώρο του υπουργείου, όπου συνεδρίαζε και παλαιότερα το ΠΕΣΥ, καθώς όπως είπαν, «διατίθεται δωρεάν και παρέχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (ασφάλεια, προσβασιμότητα, κεντροβαρή τοπικό χαρακτήρα), διαθέτει υποδομή για δημοσιοποίηση της διαδικασίας κ.λ.π..
Αναφορικά με το ζήτημα, ο κ Πατούλης διευκρίνισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο χώρο και ότι το σκεπτικό της διαφορετικότητας εξυπηρετούσε λόγους αποκέντρωσης και σεβασμού στον πολίτη, καθώς θα συνδυαζόταν με τη θεματολογία και το ενδιαφέρον κατά τόπους. Επίσης, με αφορμή την έλλειψη κατάλληλου χώρου συνεδριάσεων της «μεγαλύτερης στη χώρα Περιφέρειας», ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «αδιανόητη απαξίωση μέχρι σήμερα», σημειώνοντας ότι «ενωμένοι όλοι εμείς ως αυτοδιοικητικοί θα αλλάξουμε την κατάσταση σχεδιάζοντας το μέλλον, ίσως από ιδιόκτητο χώρο».
Κ. Ρουμελιώτη