Η πιο ριψοκίνδυνη απόφαση του Ζελένσκι

Η πιο ριψοκίνδυνη απόφαση του Ζελένσκι

Η διείσδυση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ αιφνιδίασε τη Μόσχα. Επίσης, ανάγκασε σε αναδίπλωση και τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης και της Ουάσινγκτον.

Κατά την αρχή της ενέργειας την περασμένη Τρίτη, φαινόταν ότι πρόκειται για μια ακόμη δραματική επίδειξη από ρωσική αντικαθεστωτική πολιτοφυλακή. Ωστόσο, την Πέμπτη έγινε φανερό ότι το Κίεβο επιδίωκε μια στρατηγική αντεπίθεση.

Η προσωπική σφραγίδα του προεδρεύοντος Ζελένσκι είναι εμφανής. Ήταν δημόσιο μυστικό στους τελευταίους μήνες στο Κίεβο ότι ο πρόεδρος πυρετωδώς πίεζε τους στρατιωτικούς διοικητές να οργανώσουν μια θερινή επίθεση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της Ουκρανίας σε προσωπικό και πόρους, οι στρατηγοί εκδήλωναν επιφυλάξεις. Ο Ζελένσκι, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να γυρίσει την κατεύθυνση της αφήγησης που θέλει την Ουκρανία να χάνει τον πόλεμο. Οι νίκες στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κριμαία δεν εξασφαλίζουν την προσοχή που απαιτείται, καθώς ο στρατός χάνει έδαφος στην ανατολική Ουκρανία.

Η στρατηγική επιλογή του Ζελένσκι είναι τολμηρή και συνεπάγεται κίνδυνο. Είναι τολμηρή, δεδομένου ότι η Μόσχα δεν έχει βιώσει εισβολή στο έδαφός της από το 1941. Οι φωτογραφίες από το Κουρσκ συγκλονίζουν τη ρωσική κοινή γνώμη και το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αντιμετώπιση των συνεπειών. Ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί προκαλούν τους δυτικούς ηγέτες με τη χρήση νατοϊκού υλικού εντός της Ρωσίας, χωρίς να ζητούν άδεια.

Ο Ζελένσκι διακινδυνεύει, καθώς η Μόσχα θα επιδιώξει να αποκρούσει αυτή τη διείσδυση με κάθε διαθέσιμο μέσο. Το στόχος της είναι πολιτικός, να δείξει ότι η Ρωσία δεν είναι απρόσβλητη, και στρατιωτικός, αποσπώντας ρωσικές δυνάμεις από άλλες κατευθύνσεις. Ο τελικός στόχος είναι η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού, σε απάντηση της ρωσικής κατοχής στον σταθμό της Ζαπορίζια το 2022. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι στόχοι θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των Ουκρανών να διατηρηθούν στον θύλακα του Κουρσκ.

Οι ενδείξεις αποδεικνύουν ότι το Κίεβο βλέπει το θέμα σοβαρά. Δεν πρόκειται για μια εισβολή που θα ολοκληρωθεί σε 72 ώρες, καθώς υπολογίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή είναι μεταξύ 6.000 και 10.000. Νωρίτερα είχε προηγηθεί μια επιτυχημένη ηλεκτρονική επίθεση που «τύφλωσε» τα ρωσικά αμυντικά συστήματα στα σύνορα και εξουδετέρωσε την ικανότητα των drones.

Ο ουκρανικός στρατός σκοπεύει να παραμείνει στον θύλακα, ενδεχομένως και να ενισχυθεί. Η ρωσική δύναμη στα βόρεια σύνορα ανέρχεται σε 50.000 άνδρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι διατίθενται στην περιοχή του Μπέλγκοροντ για να συνδράμουν στη ρωσική επίθεση στο Βοβτσάνσκ. Το Κίεβο είναι διατεθειμένο να θυσιάσει στρατιώτες και εξοπλισμό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επικριτές του Ζελένσκι.

Σε αντίθεση με την αμερικανική επιχείρηση στο Ιντσον το 1950, κατά την διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, η αντεπίθεση στο Κουρσκ πιθανώς να έχει περιορισμένα αποτελέσματα και σαφώς δεν μπορεί να κρίνει την έκβαση του πολέμου. Η στρατηγική της επιτυχία θα εξαρτηθεί από το κόστος που θα αντιμετωπίσει η Μόσχα για να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. Η πολιτική της επιτυχία θα επιδείξει εάν θα δημιουργήσει αμφιβολίες στους κύκλους του Πούτιν σχετικά με το ανθρώπινο κόστος του πολέμου.

Οι πολιτικοί ηγέτες, συχνά χωρίς στρατιωτική εμπειρία, είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κομβικές στρατηγικές αποφάσεις, ενώ οι στρατιωτικοί διοικητές προσπαθούν απλώς να τις υλοποιήσουν. Όταν ο Ζελένσκι εμφανίστηκε στους δρόμους του Κιέβου λίγες ώρες μετά τη ρωσική εισβολή, δηλώνοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα και ότι η Ουκρανία θα αντισταθεί, πήρε τη μεγαλύτερη στρατηγική απόφαση της ζωής του. Την περασμένη εβδομάδα, έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη και πιθανώς την πιο ριψοκίνδυνη.

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play