Η ποιοτική διαχείριση θεσμών ως προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη

Η ποιοτική διαχείριση θεσμών ως προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη

Οι θεσμοί αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μία σύγχρονη κοινωνία θα “χτίσει” την λειτουργία της, την ευημερία της και την θέση της στην παγκόσμια κοινότητα. Επομένως, η ανάπτυξη αλλά και η ανεξαρτησία μιας χώρας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών της, που δίνουν τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την συμπεριφορά των πολιτών και των πολιτικών. H Ελλάδα βρίσκεται σε ακριβώς αυτό το σημείο.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών, Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), δήλωσε σε συνέντευξή της ότι αναγνωρίζει τις προκλήσεις του κλάδου των κατασκευών, επισημαίνοντας τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες στη νέα εποχή. Ειδικότερα, τόνισε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, την ανάγκη αναδιάρθρωσης του κλάδου και ζητήματα χρηματοδοτήσεων, αλλά και τις διαχρονικές παθογένειες.

Ερ.: Ο Κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε μία νέα εποχή. Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα θεσμικά προβλήματα που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει;

Απ.: Είναι γεγονός ότι στον κλάδο μας έχουν συντελεστεί αρκετές μεταρρυθμίσεις. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις πέρασαν μία δύσκολη περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης. Σήμερα, γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης και εξέλιξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, αλλά δεν έχουμε φθάσει στο σημείο της κανονικότητας. Για να μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα, πρέπει να βελτιωθούν και να υλοποιηθούν εντέλει οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Ερ.: Ποιες είναι αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις;

Απ.: Η Εταιρεία προδιαγραφών και τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών παραμένει ανενεργή. Επιλύοντας τα θεσμικά θέματα του καταστατικού ιδρύσεως της Εταιρίας και εκκινώντας την λειτουργία της, μπορεί να επιτευχθεί σημαντικός εκσυγχρονισμός, τοποθετώντας τα δημόσια έργα σε μία νέα εποχή. Σήμερα, οι μελέτες και τα δημόσια έργα υλοποιούνται με παρωχημένες προδιαγραφές, ενώ ο τεχνικός κόσμος απαιτεί νεότερες τεχνολογίες.

Η προσπάθεια του Υπουργείου να αναθεωρήσει τις τιμές με ημίμετρα δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προκαλεί σύγχυση. Άλλες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την κατάργηση του ανεκτέλεστου ορίου και την εφαρμογή της αναλογικότητας στις εργολαβίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιής λειτουργία του κλάδου.

Ερ.: Ποια θα πρέπει να είναι η διάρθρωση του κλάδου ώστε το αναπτυξιακό αποτύπωμα να είναι όσο γίνεται πιο ισχυρό;

Απ.: Απαιτείται άμεση επάνδρωση της Δημόσιας Διοίκησης με μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές δράσεις. Η διοικητική και θεσμική ευστάθεια θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε αποτελεσματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι κράτη με ποιοτικούς και σταθερούς θεσμούς αναπτύσσονται ταχύτερα.

Η αγορά των δημόσιων έργων εμφανίζει υπερσυγκέντρωση, γεγονός που απειλεί τον υγιή ανταγωνισμό. Η μεταρρύθμιση του Εθνικού Μητρώου είναι επιτακτική, καθώς η καθυστέρηση στην εφαρμογή του δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία της διαδικασίας. Τέλος, η συμμετοχή του κατασκευαστικού κλάδου στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο προϋποθέτει έναν προσεκτικό σχεδιασμό που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα του κλάδου.

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400