Ανακαλύψτε πώς η Ευρώπη προχωρά στην ανεξαρτησία της στον τομέα των πληρωμών και των χρηματοπιστωτικών υποδομών. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στην ανάγκη για οικονομική ανεξαρτησία της Ευρώπης, εστιάζοντας κυρίως στη διακίνηση χρημάτων. Συγκεκριμένα, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και την ευρωπαϊκή αναβάθμιση υποδομών, όπως οι κάρτες και τα συστήματα πληρωμών . Η κατάργηση των εσωτερικών εμποδίων θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική αύξηση του οικονομικού πλούτου στην Ευρώπη, αφού τα υφιστάμενα εμπόδια στις υπηρεσίες ισούνται με δασμούς 110%, ενώ στα αγαθά ανέρχονται σε 40% , δήλωσε σε συνέντευξή της σε ιρλανδικό ραδιόφωνο.
Το όραμα για μια Ευρώπη ανεξάρτητη από αμερικανικές πιστωτικές κάρτες και κινεζικά συστήματα πληρωμών περνά μέσα από δύο κεντρικές πρωτοβουλίες:
Συστήματα άμεσων πληρωμών
Η πλειονότητα των πληρωμών με κάρτα στην Ευρώπη καταλήγει σε αμερικανικές εταιρείες όπως οι Mastercard και Visa, οι οποίες το 2023 εκκαθάρισαν πληρωμές αξίας 4,7 τρισ. δολαρίων. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS της ΔΙΑΣ, καθώς και σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το WERO της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πληρωμών (EPI), το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω.
Προβλέπεται επίσης η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, που θα λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι χωρίς χρεώσεις προμήθειας. Αυτό το σχέδιο είναι κομβικό για την πολιτική της ΕΚΤ, στοχεύοντας στην ευρωπαϊκή κυριαρχία στις πληρωμές. Η προετοιμασία για την υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2023, με την πρώτη έκθεση προόδου να αναμένεται τον Ιούλιο του 2024. Ωστόσο, απαιτείται σημαντική επένδυση και συντονισμός μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, προτού η υλοποίηση γίνει πραγματικότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr