Αναλύουμε την αυξανόμενη χρήση της πράσινης ενέργειας και τη σημασία της ΕΕ στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή. Το 2024, ο πλανήτης καλύπτει το 41% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Ember. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό. Η επίτευξη αυτού του ορόσημου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των ηλιακών πάρκων, των οποίων η παραγωγή είναι ικανή να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ινδία, όπως αναφέρει η έκθεση Global Electricity Review.
Ωστόσο, οι εκπομπές CO2 από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σημείωσαν αύξηση, φτάνοντας πέρυσι σε ιστορικό υψηλό 14,6 δισεκατομμυρίων τόνων. Η κατανάλωση ρεύματος από τα κλιματιστικά ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση των εκπομπών, καθώς το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η ΕΕ ξεχωρίζει για τη χρήση της καθαρής ενέργειας, καλύπτοντας το 71% των αναγκών της από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ΕΕ έχει φτάσει το 47%, ενώ η παραγωγή από φωτοβολταϊκά σχεδόν τριπλασιάστηκε την τριετία που έληξε το 2024, φτάνοντας το 11% της ηλεκτροπαραγωγής.
Η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες μέλη της ΕΕ συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 15 χώρες με το υψηλότερο μερίδιο ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως. Αν και η Ευρώπη έχει καταγράψει εντυπωσιακή πρόοδο, καμία χώρα δεν προσεγγίζει την Κίνα, η οποία παρήγαγε 834 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια το προηγούμενο έτος, καλύπτοντας πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης εγκατεστημένης ισχύος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr