Η προϊστορική ζωή σε ξύλινες κατοικίες, αντικείμενο έκθεσης στη Σλοβενία

Η προϊστορική ζωή σε ξύλινες κατοικίες, αντικείμενο έκθεσης στη Σλοβενία

Μια “πύλη” για την προϊστορική ζωή σε κατοικίες στους υγροβιότοπους, νότια της Λιουμπλιάνα, αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο του 2021 με την ανακατασκευή πέντε κτιρίων, αντιγράφων των σπιτιών που υπήρχαν στην περιοχή περίπου 5.000 χρόνια πριν, όταν τα σπίτια που ήταν χτισμένα πάνω σε ξύλινες δοκούς χρησιμοποιήθηκαν ως μέθοδος αντιπλημμυρικής προστασίας σε διάφορες περιοχές γύρω από τις Άλπεις.
Σε συνδυασμό με ένα κέντρο που επικεντρώνεται στη βιοτική ποικιλομορφία, η έκθεση για την προϊστορική ζωή θα δώσει πληροφορίες για τις κατοικίες της εποχής. Ο δήμος Ig, κύριος εταίρος του έργου, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο αναμονής των αδειών που απαιτούνται για την υλοποίησή του.
Η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Ερευνητικού Κέντρου της Σλοβενικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (ZRC SAZU) Ελένα Λεγκίσα, δήλωσε ότι τρεις από το σύνολο των πέντε κατοικιών θα βρίσκονται σε μία λίμνη και θα είναι προσβάσιμες μέσω ενός ξύλινου μονοπατιού. Διάφορες δραστηριότητες, όπως η κεραμική, η συλλογή και καλλιέργεια των φυτών, η μεταλλουργία, η κτηνοτροφία, το κυνήγι, η αλιεία και τα μέσα μεταφοράς, θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της έκθεσης.
Το προϊστορικό χωριό βασίζεται σε δύο κατοικίες που ανακαλύφθηκαν στα βουνά της Λιουμπλιάνα. Τα ευρήματα στη Λιουμπλιάνα και αλλού στην Ευρώπη δείχνουν ότι τα προϊστορικά σπίτια με ξύλινα “ πόδια” είχαν μια σκεπή που πιθανότατα ήταν φτιαγμένη από άχυρο και τοίχους αποτελούμενους από κλαδιά και στρώματα πηλού. Η επιλογή των υλικών για τα αντίγραφα των προϊστορικών κατοικιών και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά τους, βασίζεται σε σχολαστική έρευνα που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας εδώ και δεκαετίες. Η έκθεση θα περιλαμβάνει, επίσης, μερικά πρωτότυπα ευρήματα, μεταξύ των οποίων κεραμικά που βρέθηκαν σε κατοικίες στον δήμο Ig.
Οι κατοικίες με τα ξύλινα “ πόδια” ήταν από  πιο γνωστές στην ευρύτερη περιοχή των νοτιοανατολικών Άλπεων και της βόρειας Αδριατικής και η κεραμική τους αγγειοπλαστική θεωρήθηκε η κορυφή των κεραμεικών επιτευγμάτων. Το 2011, οι προϊστορικές ξύλινες κατοικίες συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για τα προϊστορικά καταλύματα των Άλπεων, σε περιοχή που διαμοιράζεται ανάμεσα σε έξι χώρες, τα οποία κατασκευάστηκαν εντός μιας ευρείας χρονολογικής περιόδου, από το 5000 έως το 500 π.Χ., στις όχθες λιμνών, ποταμών και υγρότοπων. Εκτός από τη Σλοβενία, οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες υπάρχουν αυτά τα κτίσματα είναι η Ελβετία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. 

©Πηγή: amna.gr

Loading