Στον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη ασθενειών με προγράμματα ελέγχου, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Μιλώντας στον Ν. Δρόσο για λογαριασμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω τρεις τομείς. Εκτός από την πρόληψη που δραστηριοποιούμαι και εγώ προσωπικά και έχω επιφορτιστεί με αυτό το χαρτοφυλάκιο και έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Τα περισσότερα παράπονα των πολιτών αφορούν σε καθυστέρηση που μπορεί να έχουν τα ραντεβού και στα επείγοντα. Αποσυμφορίζοντας παράλληλα τα νοσοκομεία, προχωράμε με την ανακαίνιση πάνω από 90 νοσοκομείων και των τμημάτων επειγόντων των Κέντρων Υγείας που είναι περίπου 160. Αναπτύσσουμε 312 ιατρεία στην πρωτοβάθμια για τα χρόνια νοσήματα. Έχουμε ξεδιπλώσει μια βεντάλια, μεγάλη θα έλεγα, που έχει τρεις πυλώνες προσωπικό ενίσχυση με προσλήψεις ιατρών, τεχνολογικός εξοπλισμός και κτιριακή αναβάθμιση.
Αναφορικά με το εάν τα οφέλη όλης αυτής της προσπάθειας έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά στον πολίτη, η υφυπουργός τόνισε πως έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν δείγματα. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι νοσηλεύονται για παράδειγμα στις ανακαινισμένες κλινικές των νοσοκομείων και έχουν μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Να μιλήσω για την πρόληψη και να πω ότι οι πολίτες έχουν για πρώτη φορά μια εμπειρία δωρεάν, γρήγορης, εύκολης επιλογής για να κάνουν τις εξετάσεις τους και να προλάβουν σημαντικά νοσήματα. Άρα υπάρχουν πράγματα που οι πολίτες τα έχουν δει πιο γρήγορα, όπως για παράδειγμα την πρόληψη και άλλα που θέλουν παραπάνω χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμα, όπως είναι ειδικά ζητήματα που αφορούν στα νοσοκομεία και μετά νοσοκομειακή φροντίδα.
Σχετικά με τα προγράμματα προληπτικού χαρακτήρα, η υφυπουργός τόνισε πως έχουμε τέσσερις βασικές αιτίες θανάτου στη χώρα μας. Τα καρδιαγγειακά είναι ο σιωπηλός δολοφόνος, όπως λένε και οι ειδικοί, γιατί τείνουμε να τα υποτιμάμε. Ερχόμαστε λοιπόν με μια σειρά από προγράμματα με δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά για παράδειγμα, που αφορούν πεντέμισι εκατομμύρια πολίτες, τον μισό πληθυσμό της χώρας ηλικίας 30 ως 70 ετών και ξεκινήσαμε πριν από τρεις τέσσερις εβδομάδες. Ήδη έχουμε 130.000 ανθρώπους που έχουν κάνει τις εξετάσεις τους. Αντίστοιχα, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, περί τις 8.000 βιοψίες, που σημαίνει ότι κάποιος έκανε το τεστ, προχώρησε στην εξέταση της κολονοσκόπησης και βρέθηκε ότι υπάρχει εύρημα που χρήζει βιοψίας. Συνολικά να σας πω ότι έχει σωθεί μέχρι τώρα μια πολύ μεγαλύτερη από τη Λαμία με 55.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα για πλήρη ίαση. Αυτό είναι το μήνυμα. Η πρόληψη είναι δύναμη.
Τονίζοντας πως οι εκλογές όπως είπε ο πρωθυπουργός θα γίνουν το 2017 η υφυπουργός αναφέρθηκε στις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγείας που έχει ο Δυτικός Τομέας της Αττικής. Δρομολογούμε την ίδρυση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη, μια πάγια ανάγκη του Δήμου εδώ και αρκετά χρόνια. Αντίστοιχα την ενίσχυση της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας στο Χαϊδάρι, αναπτύσσουμε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας στο Ίλιον. Επενδύουμε περεταίρω στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που θα αναπτύξουμε σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές και στο Περιστέρι.
Ενισχύουμε τα Κέντρα Υγείας και με προσωπικό, ενώ σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που αναπτύσσουμε στο Περιστέρι για τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=jQ37Shh7hPw
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ