Η προοπτική του τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων

Η προοπτική του τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων

Την επείγουσα ανάγκη «να ανοίξουμε τα μάτια των νέων ανθρώπων στην προοπτική του τομέα της γεωργίας και του χώρου της βιομηχανίας των τροφίμων», αλλά και να τους «εμπνεύσουμε ώστε να δουν την μαγεία και τη ζωτική σημασία τους για την ανθρωπότητα» υπογράμμισε ο διευθυντής του Rutgers Cooperative Extension στο Νιού Τζέρσι της Αμερικής, Μπράϊαν Σίλινγκ (Brian J. Schilling), κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με την διευθύνουσα σύμβουλο του προγράμματος «Επανεκκίνηση και ενίσχυση νέων: Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου. Η συζήτησή τους έγινε στο πλαίσιο του “Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022 (TFTD), που διοργανώνει μέχρι και αύριο, σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής της Βορείου Ελλάδος σε πυλώνα συνεργασίας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Λέγοντας ότι ο χώρος των τροφίμων έχει στιγματίσει επαγγελματικά έναν στους δύο πολίτες σε νεαρή ηλικία, επισήμανε ότι το 11% του εργατικού δυναμικού στο Νιου Τζέρσι απασχολείται σε αυτόν, όταν την ίδια στιγμή καταγράφεται μικρότερο του 2% το ποσοστό των αγροτών που πραγματικά παράγουν, αν και το 50% στις ΗΠΑ λέει ότι το βασικό του εισόδημα προέρχεται από τον κλάδο. «Είναι πολλοί αυτοί που έχουν μια ρομαντική εικόνα για το τι είναι γεωργία, αλλά πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική επιχείρηση», επισήμανε και τόνισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, λόγω και της διεθνούς συγκυρίας, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ η ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων στον τομέα των τροφίμων».

Διατυπώνοντας τη θέση του για τον αγρότη του μέλλοντος, ο ίδιος τόνισε ότι αυτός θα έχει σίγουρα επιχειρηματικές και τεχνικές δεξιότητες και τεχνογνωσία, ενώ εκτίμησε ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι τέτοια η διείσδυση της τεχνολογίας στον χώρο της γεωργίας και της βιομηχανίας των τροφίμων, που «όποιος δεν θα μπορέσει να την χειριστεί, αναγκαστικά θα βρεθεί με δεμένα τα χέρια». «Αν μου έλεγαν πριν λίγα χρόνια ότι θα συζητούσα τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της γεωργίας και εγώ ο ίδιος δεν θα το πίστευα», τόνισε ο κ. Σίλινγκ και γνωστοποίησε ότι αυτό το διάστημα με την ομάδα του δουλεύουν ένα πρόγραμμα το οποίο και εστιάζει «στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη γεωργία».

Παράλληλα, κατά τον ίδιο, ο αγρότης του μέλλοντος, ως «άρτιος επιχειρηματίας» θα πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία και εξαίροντας τη σημασία της ηγεσίας, τόνισε ότι η ανάπτυξη διαπολιτισμικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων είναι βασικές προϋποθέσεις επιτυχούς παραμονής και άνθισης στον χώρο. Έσπευσε να τονίσει ότι απαραίτητο συστατικό για έναν σπουδαίο ηγέτη είναι η «ταπεινότητα» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν ανακαλύψεις ότι είσαι ο εξυπνότερος σε μια αίθουσα, τότε σίγουρα βρίσκεσαι στη λάθος». Επιπλέον, ο κ. Σίλινγκ επισήμανε τη σπουδαιότητα του κάνω «λάθη» και σημείωσε ότι «ο καλός ηγέτης θα τα αναγνωρίσει και θα συνεχίσει την πορεία του σε μια πιο ασφαλή τροχιά».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος απευθυνόμενος στους αγρότες τόνισε «μην προωθείτε προϊόντα, αλλά κάντε προϊόντα για την αγορά» και επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης νέων εναλλακτικών τρόπων παραγωγής.

Στις προκλήσεις παγκοσμίως, που καλείται να αντιμετωπίζει ο κλάδος της γεωργίας, ο ίδιος συμπεριέλαβε το μεγάλο ποσοστό συνταξιοδοτήσεων, στην έλλειψη της απαραίτητης γνώσης για τη διαχείριση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, στην αύξηση του κόστους της γης και στο γεγονός ότι είναι κατακερματισμένη.

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Επανεκκίνηση και ενίσχυση νέων: Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου σημείωσε ότι «τα ζητούμενα, αλλά και οι προκλήσεις στον τομέα της γεωργίας είναι παρόμοια σε όλον τον κόσμο» και γνωστοποίησε ότι την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως και τον Μαϊο του 2024 θα «τρέξουν» ένα υπερεταντικό πρόγραμμα ηγεσίας για κλάδο της γεωργίας. 

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας της εκδήλωσης, έκλεισε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, δίνοντας το στίγμα του τι θα ακολουθήσει αύριο.

Δείτε επίσης: ΠτΔ: Αποκαλυπτήρια προτομής του Παύλου Μπακογιάννη στο Π. Ψυχικό

Loading

Play