Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, οι προκλήσεις της επιστροφής και ο ρόλος της νέας γενιάς στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου αύριο βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης ανάμεσα στον Βύρωνα Νικολαΐδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της PeopleCert, και τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum).
Ο κ. Νικολαΐδης, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή και οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα από το 1981, αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική του PeopleCert για τη στήριξη της Ρωμιοσύνης στην Πόλη και στην Ίμβρο. Η Ίμβρος, όπου σήμερα ζουν περίπου 700 Έλληνες, αποτελεί ένα μικρό αλλά ελπιδοφόρο μοντέλο επιστροφής. Επίσης, τόνισε πως η προοπτική αλλαγής περνά μέσω στρατηγικής σκέψης και της δημιουργίας ενός πλαισίου ευκαιριών: Η Πόλη δεν είναι διαφορετική σε δυναμικότητα. Αν υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να ενισχυθεί ο πληθυσμός.
Ερωτηθείς για τα εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν την επιστροφή, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε τη μελέτη «Good Neighbor Economic Integration Support Programme», η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις EY Ελλάδος και Τουρκίας, προβλέποντας τη διεύρυνση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση της συνεργασίας. Ωστόσο, σημείωσε πως «πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, πρόκειται για ένα όραμα βιώσιμης συμβίωσης και κοινής προόδου».
Η επιστροφή της περιουσίας της ομογένειας, η πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η δημιουργία θεσμικών υποδομών είναι κρίσιμα στοιχεία της προσπάθειας. Παράλληλα, το πρόγραμμα υποτροφιών της PeopleCert για νέους από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο επιδιώκει να επενδύσει στη νέα γενιά. Η επιστροφή είναι υπόθεση της νέας γενιάς, το πιστεύω βαθιά. Κλείνοντας, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι η δημιουργία ευκαιριών είναι το κλειδί για τη σταδιακή επιστροφή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ