Η σεισμική κρίση στη Σαντορίνη: Νέα δεδομένα και η τεχνολογία στην παρακολούθηση της

Η σεισμική κρίση στη Σαντορίνη: Νέα δεδομένα και η τεχνολογία στην παρακολούθηση της

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τα πρώτα ευρήματα από τη χρήση της τεχνολογίας, αξιοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τέθηκαν στο επίκεντρο πάνελ κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Κάνοντας μία αναδρομή στα γεγονότα, η καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει μεταφερθεί βορειοανατολικά της Σαντορίνης σε έναν υποθαλάσσιο χώρο αρκετά ενεργό και γνωστό για τους επιστήμονες. Επιπλέον, η κ. Νομικού σημείωσε ότι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο προσφέρει κρίσιμο χρόνο αντίδρασης, προστατεύοντας κοινότητες και τουριστική δραστηριότητα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η σεισμική διέγερση σχετίζεται με τη διείσδυση μάγματος σε βάθος 3-5 χλμ. κάτω από την ‘Ανυδρο, προκαλώντας τεκτονικές τάσεις και ενεργοποίηση ρηγμάτων. Ακόμη, αναφέρθηκε στο παρατηρητήριο SANTORY και στις διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές που έχουν γίνει, θέτοντας στο επίκεντρό τους το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα και να χαρτογραφήσουν τα ρήματα που προκαλούν τους σεισμούς. «Σε αυτό το δύσκολο, λοιπόν, φαινόμενο είχαμε κληθεί να δώσουμε απαντήσεις και μάλιστα πολύ γρήγορα», είπε. Ακόμη σημείωσε ότι, τοποθετώντας όργανα μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου, επιχειρούν να διαπιστώσουν τις μεταβολές του υποθαλάσσιου πυθμένα, να μετρήσουν τη σεισμικότητα και να δουν τις διαφορές στα αέρια και στα υγρά. «Είναι ένα παρατηρητήριο το οποίο είναι χρήσιμο για τους κατοίκους. Θέλουμε να συνεχιστεί η παρακολούθηση του Κολούμπο, έτσι ώστε ο κόσμος να ενημερώνεται σωστά», κατέστησε σαφές.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, παρουσίασε τα γεωδαιτικά δεδομένα, τονίζοντας ότι η παραμόρφωση επηρέασε και τις νότιες Κυκλάδες, με την απόσταση μεταξύ Νάξου και Αστυπάλαιας να έχει μεγαλώσει κατά πέντε εκατοστά. Όπως είπε, η παραμόρφωση έδειξε ότι η διέγερση του ηφαιστείου έγινε σε δύο φάσεις, με την άνοδο του μάγματος να κατευθύνεται βορειοανατολικά προς την ‘Ανυδρο, συνοδευόμενη από έντονη σεισμικότητα στον ανώτερο φλοιό.

Από την πλευρά της, η σεισμολόγος – διευθύντρια Ερευνών Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, Μαργαρίτα Σέγκου, αναφέρθηκε στην ριζική αλλαγή που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στη σεισμολογία, εξηγώντας ότι η ομάδα της χρησιμοποίησε μηχανική εκμάθηση για την καταγραφή της σεισμικότητας, εντοπίζοντας σχεδόν 50.000 σεισμούς. Αυτό επέτρεψε την εξαιρετικά ακριβή παρακολούθηση της εξέλιξης των σεισμικών επεισοδίων και την κατανόηση των μαγματικών διεργασιών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Τέλος, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης αναφέρθηκε στο τσουνάμι του 1956, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ηφαιστειακού παρατηρητηρίου, ενώ μίλησε και για έρευνα που διεξάγουν σχετικά με το σεισμό και το τσουνάμι του 1956 μέσω μαρτυριών ανθρώπων που τον έζησαν.

Loading

Play