Αναδρομή στη σφαγή των Καλαβρύτων, ένα από τα φρικώτερα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Η επίσκεψη στην περιοχή των Καλαβρύτων μας φέρνει αντιμέτωπους με μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Οι λέξεις του τότε προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου, τον Απρίλιο του 2000, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο μνημείο εκτέλεσης των εκατοντάδων ανδρών, εκφράζουν την οδύνη και την ντροπή που πλανάται στην ατμόσφαιρα. Η σφαγή αυτή σημειώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, με 694 συνολικά φόνους στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Η 13η Δεκεμβρίου παραμένει μια ημέρα που υπενθυμίζει τα φρικώτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας και παραμένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του ελληνισμού.
Μόλις δύο χρόνια μετά την τραγωδία, οι εφημερίδες ήδη προειδοποιούσαν για τις φρικαλεότητες των ναζί, αναφέροντας τα Καλάβρυτα και τις γύρω περιοχές ως τόπους μαρτυρίου. Η δημοσίευση του ΤΟ ΒΗΜΑ στις 13 Δεκεμβρίου 1945 αναφέρει ότι τα Καλάβρυτα είναι γραμμένα στην ιστορία ως χώροι μαρτυρίου.
Το 2004, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Στάθης Ν. Καλύβας παρουσίασε το έργο του Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, το οποίο αποκαλύπτει πτυχές της γερμανικής κατοχής και της 117ης μεραρχίας κυνηγών, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών που καταγράφηκε ως 1.300 είναι ανακριβής, και πως οι πραγματικοί αριθμοί ήταν σημαντικά χαμηλότεροι. Οι πληροφορίες που παρέχει ο Μάγερ αναδεικνύουν μια αλήθεια που χρειάζεται να κατανοηθεί σε βάθος για την ανασύνθεση των ιστορικών γεγονότων της δεκαετίας του ’40.
Ο Μάγερ προσφέρει ένα έργο που δεν περιορίζεται στην ιστορική ανάλυση, αλλά και αναδεικνύει τη σημασία της ακριβούς τεκμηρίωσης και του ερευνητικού ήθους. Καθώς οι επιζώντες μάρτυρες συνεχίζουν να μιλούν για την τραγωδία, είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να προβάλλουμε την αλήθεια της ιστορίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr