Η σήραγγα ελληνοβουλγαρικής φιλίας: γέφυρα μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής

Η σήραγγα ελληνοβουλγαρικής φιλίας: γέφυρα μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής

Έντεκα κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποδεικνύουν τη σημασία της σήραγγας ελληνοβουλγαρικής φιλίας, η οποία κατασκευάστηκε το 2005, για την προστασία της πανίδας της περιοχής. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, οι κάμερες αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του έργου, καθώς κατέγραψαν αρκούδες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και λύκους που χρησιμοποιούν το πάνω μέρος της σήραγγας για τη διέλευσή τους στις δύο χώρες.

Ο τίτλος του έργου Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη περιλαμβάνει την τοποθέτηση καμερών και αποσκοπεί στη μελέτη της συνδεσιμότητας για τα μεγάλα θηλαστικά στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Το έργο εστιάζει στον οικολογικό διάδρομο της ελληνοβουλγαρικής φιλίας, ο οποίος καταγράφει, μέσω των καμερών, την παρουσία μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή. Η σήραγγα, που έχει μήκος 448 μέτρα, κρίνεται αναγκαία για την προστασία των ζώων που ζουν στην περιοχή.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με το WWF Βουλγαρίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο χωριό Ποταμοί Δράμας, κατά τη διάρκεια των ημερών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης. Στα 12.500 χιλιόμετρα συνόρων αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή πράσινη ζώνη, που είναι ένα οικολογικό διάδρομο, ο οποίος διασχίζει 24 χώρες και αποτελεί καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη.

Κρυμμένη στη βάση του κορμού ενός δένδρου και σκεπασμένη με φύλλα, μία από τις κάμερες είχε καταγραφεί ως ιδιαίτερα παραγωγική. Ο Αλεξάντερ Ντούτσοβ, βιολόγος από το WWF Βουλγαρίας, επισημαίνει τη σημασία που έχει η σωστή τοποθέτηση των καμερών για την αποτύπωση της άγριας ζωής.

Η Μαρία Ψαραλέξη από την Καλλιστώ ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί 11 κάμερες, με στόχο την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των ζώων στη σήραγγα. Η παρακολούθηση επιβεβαιώνει ότι η σήραγγα χρησιμοποιείται από τα ζώα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους κατοίκους του χωριού Ποταμοί, οι οποίοι ρώτησαν εάν τα ζώα περνούν τελικά από τη σήραγγα.

Σκοπός του έργου είναι και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων για την προστασία της άγριας ζωής. Δράσεις ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται σε παραμεθόρια χωριά, με στόχο την εμπλοκή των ντόπιων στην ευαισθητοποίηση για την προστασία της φύσης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, η Λουκία Αργυριάδου από την Καλλιστώ τόνισε τη σημαντικότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης, η οποία φιλοξενεί περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας και ενδημισμού, εξηγώντας ότι οι ζώα έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο και η φύση έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα.

©

Loading