Η σήραγγα ελληνοβουλγαρικής φιλίας: γέφυρα σύνδεσης ανθρώπων και ζώων

Η σήραγγα ελληνοβουλγαρικής φιλίας: γέφυρα σύνδεσης ανθρώπων και ζώων

Έντεκα κάμερες τοποθετημένες στο δάσος, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποδεικνύουν τη σημασία της σήραγγας ελληνοβουλγαρικής φιλίας, η οποία κατασκευάστηκε το 2005 για την προστασία της πανίδας της περιοχής. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, οι κάμερες αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του έργου, καθώς έχουν καταγράψει αρκούδες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και λύκους να χρησιμοποιούν το πάνω μέρος της σήραγγας – από κάτω γίνεται η διέλευση των οχημάτων – για να μετακινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

«Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη» είναι ο τίτλος του έργου που περιλαμβάνει την τοποθέτηση καμερών και αποσκοπεί στη διερεύνηση της συνδεσιμότητας για τις αρκούδες και άλλα μεγάλα θηλαστικά στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Το έργο εξετάζει τον οικολογικό διάδρομο της ελληνοβουλγαρικής φιλίας, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, και καταγράφει την παρουσία μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με το WWF Βουλγαρίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο χωριό Ποταμοί Δράμας, στο πλαίσιο των ημερών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης. Στα 12.500 χιλιόμετρα συνόρων αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή «πράσινη» ζώνη, η οποία αποτελεί καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη.

Κρυμμένη στη βάση του κορμού ενός δένδρου και σκεπασμένη με φύλλα, μία από τις κάμερες στο βουλγαρικό έδαφος καταγράφηκε από μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Η συγκεκριμένη κάμερα είναι από τις πιο παραγωγικές, καθώς έχει καταγράψει πολλά ζώα», επισήμανε ο βιολόγος από το WWF Βουλγαρίας, επισημαίνοντας τη σημασία της σωστής τοποθέτησης των καμερών.

Η βιολόγος από την Καλλιστώ, Μαρία Ψαραλέξη, δήλωσε ότι έχουν τοποθετηθεί συνολικά 11 κάμερες, με στόχο την παρακολούθηση της «κυκλοφορίας» των ζώων στη σήραγγα. «Από τον Μάιο που ξεκινήσαμε, είδαμε ζαρκάδια, αλεπούδες, κουνάβια και ασβούς, ενώ οι Βούλγαροι συνάδελφοί μας, εντόπισαν λύκους, αγριογούρουνα και αρκούδες».

Η εκτίμηση ότι η σήραγγα εξυπηρετεί τον σκοπό της προστασίας της άγριας ζωής ενισχύεται από την παρακολούθηση που αποδεικνύει τη χρήση της από τα ζώα. Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, οι κάτοικοι του χωριού Ποταμοί ρωτούσαν αν τα ζώα περνούν τελικά από τη σήραγγα, θυμόμενοι τη συμφωνία διάνοιξης της σήραγγας που υπογράφηκε το 2005.

Σκοπός του έργου είναι και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να προαχθεί η συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες διατήρησης. Δράσεις ευαισθητοποίησης διεξάγονται και στα παραμεθόρια χωριά με στόχο να εμπλέκονται οι ντόπιοι τόσο άμεσα όσο και έμμεσα στο έργο.

Η ομάδα του έργου θα συλλέξει και θα αναλύσει δεδομένα ζημιών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια και θα χρησιμοποιήσει μοντέλα κατανομής ειδών για να χαρτογραφήσει δυνητικούς οικοτόπους της αρκούδας. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη φυσική μας κληρονομιά, τις κοινές ρίζες και ανθρωπογενείς δραστηριότητες», κατέληξε η κ. Αργυριάδου.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη εκλαμβάνεται ως η ραχοκοκαλιά ενός πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου που φιλοξενεί περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας.

©

Loading