Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, προειδοποιεί την Ουκρανία για ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, την ημέρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, επιχείρησε να προσγειώσει την Κίεβο στην πραγματικότητα. «Ο στόχος να ανακτηθούν όλα τα εδάφη που έχει χάσει η Ουκρανία από τη Ρωσία είναι μη ρεαλιστικός», δήλωσε ο Χέγκσεθ, προειδοποιώντας ότι η επίτευξή του θα μπορούσε να παρατείνει τον πόλεμο και να προκαλέσει περισσότερα δεινά.
Προς αυτή την κατεύθυνση, διπλωμάτες στην έδρα του ΝΑΤΟ έχουν παραδεχθεί σιωπηρά ότι η Ουκρανία πιθανώς θα πρέπει να εξετάσει εδαφικές παραχωρήσεις. Η οποιαδήποτε βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε ο Χέγκσεθ, θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας και διεθνή εποπτεία των συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα απαιτούσε άλλες χώρες να υπερασπιστούν το ουκρανικό έδαφος σε περίπτωση σύγκρουσης.
Ο Χέγκσεθ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως υπουργός Άμυνας, έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, όπου υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επικεντρωθούν στην ασφάλεια των δικών τους συνόρων και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα, ζητώντας από τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής τους.
Το μήνυμα του Χέγκσεθ έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία είχε ως στόχο τη διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ και την υποστήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα, οι συνομιλίες του Τραμπ με Πούτιν και Ζελένσκι καθορίζουν την κατεύθυνση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις και δημιουργούν ένα νέο σκηνικό για τη διαχείριση της κρίσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr