Η σουκραλόζη αυξάνει την όρεξη, αναιρώντας τη φήμη της ως υποκατάστατο ζάχαρης

Η σουκραλόζη αυξάνει την όρεξη, αναιρώντας τη φήμη της ως υποκατάστατο ζάχαρης

Η μελέτη αποκαλύπτει την αρνητική επίδραση της σουκραλόζης στην πείνα και την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ένα ευρέως διαδεδομένο τεχνητό γλυκαντικό, η σουκραλόζη, η οποία υποτίθεται ότι βοηθά στη μείωση βάρους ως υποκατάστατο της ζάχαρης, δείχνει, αντιθέτως, ότι ενδέχεται να αυξάνει την όρεξη. Αυτό προκύπτει από μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η σουκραλόζη ενισχύει τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για την ρύθμιση της πείνας και του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η σουκραλόζη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο υποθάλαμος αλληλεπιδρά με άλλες περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων. Αντίθετα από τη ζάχαρη, δεν παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα των ορμονών που προσφέρουν αίσθημα πληρότητας, κάτι που εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των υποκαταστάτων ζάχαρης στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 40% του πληθυσμού στις ΗΠΑ καταναλώνει υποκατάστατα ζάχαρης, με σκοπό τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει. Ωστόσο, η κατανάλωση σουκραλόζης φαίνεται ότι οδηγεί σε αυξημένη πείνα και αναστάτωση στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σουκραλόζη δημιουργεί σύγχυση στον εγκέφαλο, καθώς προσφέρει γλυκιά γεύση χωρίς την αναμενόμενη θερμιδική ενέργεια, κάτι που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά και συχνές λιγούρες.

Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της δρ Πέιτζ, έχει ήδη προγραμματίσει νέα μελέτη που θα εξετάσει την επίδραση των γλυκαντικών στον εγκέφαλο των παιδιών και εφήβων, οι οποίοι είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου για παχυσαρκία. Το εύρημα αυτό αναδεικνύει την αναγκαιότητα περαιτέρω μελέτης του θέματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των νεότερων γενεών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play