Εξερεύνηση της ικανότητας καμουφλάζ της σουπιάς που της επιτρέπει να κυνηγά αποτελεσματικά. Η πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει μια εντυπωσιακή πτυχή της θαλάσσιας ζωής, καθώς η σουπιά Ascarosepion latimanus χρησιμοποιεί κινούμενες λωρίδες ως μέσο καμουφλάζ για να αιφνιδιάσει τα θηράματά της. Αντί να φαίνεται ως μια επικίνδυνη επιδρομέας, το εναλλασσόμενο σχέδιο που δημιουργεί μοιάζει να αποσπά την προσοχή των καβουριών, τα οποία αδυνατούν να αντιληφθούν την προσέγγιση της σουπιάς, όπως καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Science Advances.
Η συγκεκριμένη σουπιά, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει μήκος έως μισό μέτρο και μπορεί να φτάσει τα δέκα κιλά. Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει μια νέα προοπτική στο πώς ορισμένα θαλάσσια πλάσματα εξελίσσονται και προσαρμόζονται για να επιβιώσουν. Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν σουπιές κατά την διάρκεια της κυνηγετικής τους δραστηριότητας και παρατήρησαν ότι τα καβούρια παρέμεναν ακίνητα, αδιαφορώντας για την απειλή.
Όταν οι ερευνητές μετέφεραν τα καβούρια σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι αντιδράσεις τους απέναντι σε κινούμενες λωρίδες αποκάλυψαν την εντυπωσιακή ικανότητα της σουπιάς να καμουφλάρει τις κινήσεις της. Τα καβούρια, όταν εκτίθεντο σε κινούμενες λωρίδες, έμοιαζαν σχεδόν υπνωτισμένα, μη συνειδητοποιώντας την απειλή. Ο δρ Ματέο Σάντον, επικεφαλής της μελέτης, παρατήρησε ότι η θέα της σουπιάς να κυνηγά είναι παρόμοια με την εμπειρία του θεατή ενός ταχυδακτυλουργού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr