«Η στέβια ως νέα προοπτική για τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές»

«Η στέβια ως νέα προοπτική για τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές»

Μπορεί η παραγωγή στέβιας να μεγαλώσει τις επόμενες γενιές στη Θράκη, όπως έκανε ο καπνός τις προηγούμενες δεκαετίες; Τα αποτελέσματα του τριετούς πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια» που υλοποιήθηκε σε Ροδόπη και Ξάνθη από την εταιρεία Παπαστράτος και τη Stevia Hellas έρχονται να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν και είναι ικανοποιητικές οι τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έδωσαν οι Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, και Χρήστος Σταμάτης, διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο περίπτερο της εταιρείας στην 88η ΔΕΘ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ηλίας Κάλφας.

Με τη ζήτηση του καπνού να φθίνει, «οφείλαμε να δώσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές», ανέφερε ο Καργαρώτος, ευχαριστώντας τις χιλιάδες οικογένειες που είχαν στηρίξει την εταιρεία και εξηγώντας τους λόγους που επιλέχθηκε η καλλιέργεια στέβιας. «Η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια είναι εύκολη, καθώς χρησιμοποιούνται ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, ενώ επιτυγχάνεται καλύτερη στρεμματική απόδοση», πρόσθεσε. Επίσης, η καλλιέργεια στέβιας δεν απαιτεί αγρανάπαυση, επιτρέποντας στους καλλιεργητές να έχουν εισόδημα από τον πρώτο χρόνο παραγωγής.

Ο Καργαρώτος σημείωσε ότι η πλειονότητα των καπνοκαλλιεργητών που διαπίστωσαν την εύκολη μετάβαση προέρχονται από μουσουλμανικές κοινότητες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτων, τονίζοντας ότι το 80% με 85% του νερού στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για άρδευση.

«Η καλλιέργεια της στέβιας αποτελεί μια εξαιρετικά καλή και σίγουρη εναλλακτική για τους παραγωγούς καπνού», δήλωσε ο Χρήστος Σταμάτης, συμπληρώνοντας ότι οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί της Θράκης είναι 10% καλύτερες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παραγωγοί στέβιας στην Θράκη έχουν διπλασιαστεί ετησίως, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να αυξάνονται κατά 30% φέτος.

Η στέβια αναδεικνύεται σε βιώσιμη επιλογή για τους καπνοκαλλιεργητές, αφού η μετάβαση συνοδεύεται από την εφαρμογή αναγεννητικών μεθόδων που ενισχύουν την παραγωγικότητα και προσφέρουν ελπίδα για ένα μέλλον με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

©

Loading