Ανάλυση της στρατηγικής της Κίνας και της απάντησης του Σι Τζινπίνγκ στους δασμούς των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τραμπ. Η απάντηση της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ υποδεικνύει μια πιο προσεκτική και στρατηγική προσέγγιση από τον Σι Τζινπίνγκ, σε αντίθεση με την περίοδο της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg, το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα με μέτρα που δείχνουν προγραμματισμό και ανάλυση των καταστάσεων. Ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς σε περίπου 80 προϊόντα που θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας επίσης έρευνα για αντιμονοπωλιακή νομοθεσία στην Google, ενισχύοντας τους ελέγχους εξαγωγών σε σημαντικά ορυκτά και συμπεριλαμβάνοντας δύο αμερικανικές εταιρείες στη μαύρη λίστα των αναξιόπιστων οντοτήτων.
Η εμπειρία από τον πρώτο εμπορικό πόλεμο φαίνεται να έχει δώσει στην Κίνα ένα πλεονέκτημα, καθώς έχει πλέον βελτιώσει τη στρατηγική της με πιο στοχευμένες αντιδράσεις. Η Κίνα είναι συγκρατημένη επειδή έχει περισσότερα να χάσει λόγω της τεράστιας εμπορικής ανισορροπίας της με τις ΗΠΑ, κάτι που οδηγεί σε μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην πλήρη κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου.
Καθώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι συνομιλίες θα μπορέσουν να επηρεάσουν θετικά τις διμερείς σχέσεις πριν τεθούν σε εφαρμογή οι κινεζικοί δασμοί. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιδιώξει γρήγορη επικοινωνία με την Κίνα, εν μέσω των συνεχών ανησυχιών σχετικά με την εμπορική ισορροπία και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr