Αναλυτικές εξελίξεις σχετικά με τη στρατηγική του Πούτιν στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στη Δύση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να εφαρμόζει μια παλιά σοβιετική στρατηγική στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία έχει αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, επιβάλλοντας τη δική του ατζέντα. Η συγκεκριμένη στρατηγική, γνωστή ως αντανακλαστικός έλεγχος, έχει εξεταστεί σε έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης με επιρροές στην Ουάσινγκτον.
Η στρατηγική επιβάλλει σε ένα κράτος στόχο ένα λανθασμένο σύνολο επιλογών στον αντίπαλό του, αναγκάζοντάς τον να λάβει αποφάσεις αντίθετες με τα συμφέροντά του. Σύμφωνα με την Κατερίνα Στεπανένκο, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης, οι καθυστερήσεις στην στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία αποτελούν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτελεσματικής στρατηγικής του Κρεμλίνου.
Η ίδια ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή έγινε εμφανής όταν η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλες επιθέσεις στις ηλεκτρικές υποδομές της Ουκρανίας, και τόνισε ότι η Ρωσία δεν χρειαζόταν προφάσεις για τις επιθέσεις αυτές στο παρελθόν. Αν και ο Πούτιν επικαλέστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για αποστολή όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς ως δικαιολογία για τις επιθέσεις, η στρατηγική της αντανακλαστικού ελέγχου είχε προγραμματιστεί νωρίτερα.
Η αποστολή των πυραυλικών συστημάτων ATACMS στην Ουκρανία, με περιορισμούς στη χρήση τους, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατηγικών λαθών που ενίσχυσαν τη Ρωσία. Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αυτή η πολιτική έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να δράσει χωρίς αντίκτυπο.
Εν τω μεταξύ, οι απειλές του Πούτιν, αν και ενισχύθηκαν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, φαίνεται να μην αποδίδουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η Δύση συνεχίζει να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία. Ο Αλμπέρκ, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι οι απειλές του Κρεμλίνου είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε μια πραγματική αλλαγή στη στρατηγική των συμμάχων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr