Η σύνδεση φωτεινών και σκοτεινών συνθηκών με τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας

Η σύνδεση φωτεινών και σκοτεινών συνθηκών με τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας

Ανάλυση δείχνει τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στο φως και της θνησιμότητας σε 89.000 συμμετέχοντες. Ανάλυση περισσότερων από 13 εκατομμύρια ωρών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από αισθητήρες φωτός που φορούσαν 89.000 άτομα στη Βρετανία έδειξε ότι οι φωτεινές νύχτες και οι σκοτεινές ημέρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φλίντερς στην Αυστραλία, οι οποίοι διεξήγαγαν τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, εξέτασαν κατά πόσο η έκθεση στο φως την ημέρα και τη νύχτα, καθώς και τα διάφορα μοτίβα φωτισμού που επηρεάζουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς, προβλέπουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Η αποφυγή του φωτός τη νύχτα και η έκθεση σε φως την ημέρα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσων.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φωτός τη νύχτα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 21%-34%, ενώ όσοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φωτός την ημέρα έχουν 17%-34% μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Αυτή η απορρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές ζητούν να διατηρούμε ένα σκοτεινό περιβάλλον τη νύχτα και να αναζητούμε το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ομάδες του πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο απορρύθμισης του κιρκαδικού ρολογιού τους.

Loading

Play