Αναλύουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στη Συρία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ. Η κατάσταση στη Συρία παραμένει τεταμένη και αβέβαιη, καθώς η πτώση του Άσαντ έχει δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας που ελέγχεται από διάφορες εθνοτικές ομάδες και οργανώσεις. Η εικόνα της επόμενης μέρας δεν έχει σχηματοποιηθεί οριστικά, αναφέρει ο Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Σημαντικό είναι το ερώτημα που επανέρχεται: μέχρι ποιου βαθμού η Συρία θα παραμείνει ένα κράτος ενιαίο ή ομοσπονδιακό;
Αν και οι διεθνείς δυνάμεις φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την κυριαρχία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), η πραγματικότητα στο έδαφος διαφέρει. Στη νότια Συρία, οι Δρούζοι είναι μεταξύ των κύριων μειονοτικών ομάδων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι του Άσαντ έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και οι πολιτοφυλακές των Δρούζων έχουν αναλάβει τον έλεγχο.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον των μειονοτήτων εντείνεται από τις διπλωματικές κινήσεις των Δρούζων, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν καθεστώς αυτονομίας ή και ανεξαρτησίας, σε συνεργασία με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κάθε κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την σταθερότητα της περιοχής.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν όχι μόνο τους Δρούζους αλλά και τους Κούρδους και τους Αλεβίτες, καθώς η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή και η πολιτική τους μέλλον είναι αβέβαιη. Η δημιουργία ενός διακριτού καθεστώτος για τους Αλεβίτες μπορεί να έχει επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr