Η προληπτική χρήση ασπιρίνης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την ασθένεια λόγω του τρόπου ζωής τους. Αυτό προκύπτει από μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού οργανισμού υγείας Mass General Brigham, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν, η Ομάδα Εργασίας για την Πρόληψη στις ΗΠΑ είχε συστήσει τη καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων καθώς και καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες ηλικίας 50-59 ετών. Ωστόσο, το 2016 η σύσταση αυτή ανακλήθηκε, εν μέρει λόγω ανησυχιών σχετικά με την αύξηση του κινδύνου γαστρεντερικής αιμορραγίας από τη χρήση ασπιρίνης.
Στη σχετική μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 107.655 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 49,4 ετών. Αξιολόγησαν τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη σε σύγκριση με εκείνους που δεν τη λάμβαναν τακτικά. Η τακτική πρόσληψη ασπιρίνης ορίστηκε είτε ως λήψη δύο ή περισσότερων δισκίων τυπικής δόσης (325 mg) την εβδομάδα, είτε ως καθημερινή κατανάλωση χαμηλής δόσης (81 mg).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά ασπιρίνη είχαν πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου 1,98% στη διάρκεια μιας δεκαετίας, σε αντίθεση με το 2,95% των ατόμων που δεν τη χρησιμοποιούσαν τακτικά. Η ασπιρίνη φάνηκε να ωφελεί περισσότερο τα άτομα με τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Για τους συμμετέχοντες με τις χαμηλότερες κατατάξεις στον υγιεινό τρόπο ζωής, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 3,4% εάν δεν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, σε σύγκριση με 2,12% εάν τη λάμβαναν.
Αντίθετα, άτομα με υψηλότερες κατατάξεις στον υγιεινό τρόπο ζωής παρουσίασαν ποσοστό εμφάνισης της νόσου 1,5% εάν κατανάλωναν τακτικά ασπιρίνη και 1,6% εάν δεν την έπαιρναν τακτικά.
Σημειώνεται ότι η βαθμολογία του τρόπου ζωής καταγράφηκε με βάση τον δείκτη μάζας σώματος, τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, τη σωματική δραστηριότητα και τη διατήρηση μίας υψηλής ποιότητας διατροφής.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι η μελέτη δεν εξέτασε τις ενδεχόμενες παρενέργειες της καθημερινής χρήσης ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία. Επίσης, τονίζουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, και είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα ευρήματα, παρά το γεγονός ότι η μελέτη επιδίωξε να ελέγξει ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.