Ανακαλύψτε την ακραία τάση των ημερήσιων ταξιδιών με αεροπλάνο, που κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο.
Έχετε σκεφτεί ποτέ να πάρετε μια πτήση εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά και να επιστρέψετε την ίδια μέρα; Αν το έχετε κάνει, θα γνωρίζετε σίγουρα την ομάδα Extreme Day Trips που αριθμεί 240.000 μέλη στο Facebook. Η επιθυμία για ταξίδια δεν έχει χαθεί, καθώς μερικοί ταξιδιώτες έχουν αποφασίσει να το φτάσουν στα άκρα, κυριολεκτικά. Σε μια εποχή που όλα κινούνται γρήγορα, ο χρόνος είναι πολύτιμος και τα χρήματα περιορισμένα. Ένα ταξίδι 24 ωρών δεν είναι σίγουρα χαλαρωτικό, είναι όμως ο μόνος τρόπος μερικές φορές.
Το Euronews Travel μίλησε με τον ιδρυτή και αρκετά μέλη της ομάδας Facebook Extreme Day Trips με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, για να μάθει τι είναι αυτό που τους κάνει να νιώθουν όμορφα σε αυτά τα ακραία ημερήσια ταξίδια.
Όπως εξηγεί ο Nat Bocking, τεχνικός κινηματογράφου από το Suffolk, θα έλεγα ότι είναι ακραίο το γεγονός ότι έτσι όπως είναι οι σιδηροδρομικές μεταφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι φθηνότερο να πας στο εξωτερικό αεροπορικώς. Οι τιμές των τρένων είναι συχνά απλησίαστες για πολλούς και οι πτήσεις μπορούν να είναι πολύ φθηνότερες στην πράξη.
Ο Michael Cracknell, ιδρυτής της ομάδας, πραγματοποίησε το πρώτο του ακραίο ημερήσιο ταξίδι το 2002, ταξιδεύοντας στην Ελβετία μέσα σε μία ημέρα. 20 χρόνια αργότερα, το 2022, ξεκίνησε τη σελίδα στο Facebook και η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Περιγράφοντας το πιο ακραίο ταξίδι του μέχρι στιγμής, ο Michael αναφέρει μια πτήση περίπου τεσσάρων ωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αθήνα: είχαμε αρκετό χρόνο εκεί για να δούμε την Ακρόπολη και τον εθνικό κήπο. Οι συμμετοχές περιλαμβάνουν γυναίκες όπως η Kari Brown, ταξιδιωτική influencer, η οποία αντιμετωπίζει τα ακραία ταξίδια με πάθος.
Η Kari έχει αγκαλιάσει τα ακραία ταξίδια και λέει ότι αξίζουν τον κόπο αν και είναι εξαντλητικά. Ο Michael, ωστόσο, αναγνωρίζει πως δεν είναι για όλους. Για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν, συνιστά να κάνουν έρευνα και να σχεδιάσουν με προσοχή τις εξορμήσεις τους.
Οι extreme daytrippers αποδέχονται πως οι πτήσεις έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος, αλλά προσπαθούν να αντισταθμίσουν το αποτύπωμά τους συμμετέχοντας σε προγράμματα δενδροφύτευσης, για να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη.