Η τεχνολογία UHV: Πώς η Κίνα κυριαρχεί στις υπερυψηλές ηλεκτρικές μεταφορές

Η τεχνολογία UHV: Πώς η Κίνα κυριαρχεί στις υπερυψηλές ηλεκτρικές μεταφορές

Ανακαλύψτε την εντυπωσιακή τεχνολογία UHV και την επίδραση της Κίνας στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Στην Κίνα, σε ένα νυσταγμένο χωριό στις παρυφές της Σαγκάης, ένα ογκώδες πράσινο κτίριο, που περιβάλλεται από έναν λαβύρινθο από ηλεκτρικά καλώδια και στύλους, αποτελεί παραφωνία με το τοπίο γύρω του. Αυτό το παράξενο κτίριο είναι ο σταθμός μετατροπής Fengxian, ένας κόμβος λήψης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει διανύσει περίπου 1.900 χιλιόμετρα προτού τροφοδοτήσει σπίτια, γραφεία και εργοστάσια στην Σαγκάη.

Η ζεύξη μετάδοσης Xiangjiaba-Shanghai, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2010, είναι ένα από τα πρώτα έργα υπερυψηλής τάσης (UHV) της Κίνας, μια τεχνολογία σχεδιασμένη να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις. Η Κίνα είναι η χώρα που έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε υποδομές UHV, και έχει δημιουργήσει ένα εκτενές δίκτυο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε πολυπληθείς περιοχές.

Η τεχνολογία UHV δεν εφευρέθηκε από την Κίνα, αλλά το Πεκίνο έχει κάνει αυτά τα έργα κοινοτυπία, με το συνολικό μήκος των γραμμών UHV να φτάνει τα 48.000 χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του 2020. Ωστόσο, το μερίδιο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που μεταφέρεται από τις γραμμές UHV εξακολουθεί να είναι χαμηλό, και οι προκλήσεις σχετικά με το κόστος και την αποδοτικότητα παραμένουν.

Η απόσταση των φυσικών πόρων από τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης, οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να συμβούν και οι περιορισμοί της τεχνολογίας UHV, υπογραμμίζουν την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στην κινεζική ενεργειακή στρατηγική.

Loading

Play