Το James Webb αποκαλύπτει εξωπλανήτες, προσφέροντας νέα στοιχεία για τη δημιουργία πλανητικών συστημάτων. Σε μια ανακοίνωση που προκαλεί δέος στους ερευνητές, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb πέτυχε να παρατηρήσει άμεσα τέσσερις γιγάντιους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από ένα νεαρό άστρο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 130 ετών φωτός από τη Γη. Αυτή η τεχνική επιτυχία προσφέρει πολύτιρες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία σχηματισμού πλανητικών συστημάτων . Μέχρι σήμερα, μόνο ελάχιστοι εξωπλανήτες είχαν παρατηρηθεί άμεσα, καθώς οι μεγαλύτεροι τείνουν να χάνονται μέσα στη λάμψη των μητρικών τους άστρων. Οι περισσότεροι εντοπίζονται μόνο έμμεσα, καθώς η παρουσία τους προκαλεί μια ανεπαίσθητη μείωση της φωτεινότητας των άστρων τους κατά τη διάρκεια των διελεύσεών τους .
Το σύστημα του άστρου HR 8799 είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς σχηματίστηκε μόλις πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, μια μικρή χρονική περίοδο σε κοσμική κλίμακα. Σε αυτή τη φάση, οι πλανήτες διατηρούν υψηλή θερμοκρασία και εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία, την οποία το James Webb μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, το τηλεσκόπιο κατέγραψε μήκη κύματος που αποδεικνύουν την παρουσία σημαντικών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που προσφέρει ενδείξεις για τον τρόπο σχηματισμού των τεσσάρων πλανητών.
Η φασματική ανάλυση του πλανητικού συστήματος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του διοξειδίου του άνθρακα, υποδεικνύοντας ότι τα σώματα αυτού του μεγέθους μπορούν να προκύψουν είτε από την ξαφνική κατάρρευση μίας μεγάλης μάζας υδρογόνου είτε από τη σταδιακή συγκέντρωση αερίου γύρω από έναν βαρύ, συμπαγή πυρήνα. Η παρουσία βαρύτερων χημικών στοιχείων, όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο, υποστηρίζει τη δεύτερη θεωρία, από την οποία πιστεύεται ότι προήλθαν οι αέριοι γίγαντες του Ηλιακού Συστήματος: Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας.
Οι ερευνητές που συμμετέχουν στη μελέτη στο The Astrophysical Journal θέτουν ως επόμενο στόχο την άμεση παρατήρηση μικρότερων πλανητών, στο μέγεθος της Γης. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί με το διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman, το οποίο προγραμματίζει η NASA να εκτοξεύσει το 2027.
Πηγή περιεχομένου: in.gr