Η ψήφος του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο προκάλεσε αντιδράσεις, θέτοντας το ζήτημα της ισότητας στην κοινωνία. Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ψήφο του νομοσχεδίου για την Ισότητα στον πολιτικό γάμο, που έφερε τη θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή, που ανήκει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν χωρίς αντιδράσεις, καθώς προκάλεσε εντάσεις και εσωτερικές διαφωνίες εντός του κυβερνώντος κόμματος.
Η καθιέρωση του πολιτικού γάμου αποτέλεσε πεδίο πολιτικών και ιδεολογικών συγκρούσεων. Στις 17 Φεβρουαρίου 1982, η Βουλή συζήτησε το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου ως ισόκυρου με τον θρησκευτικό γάμο, που ψηφίστηκε τελικά στις 22 Μαρτίου. Το Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982) εισήγαγε τον πολιτικό γάμο στη ζωή των Ελλήνων.
Η εκκλησία αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου απαράδεκτη. Με την έντονη πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση, ο πολιτικός γάμος αποτέλεσε θέμα σύγκρουσης, με μερίδες της ελληνικής κοινωνίας να υπερασπίζονται παραδοσιακές αξίες και άλλες να απαιτούν ισότητα και δικαιώματα.
Ο δημόσιος διάλογος γύρω από τον πολιτικό γάμο εκφράστηκε και από προσωπικότητες όπως ο Μάριος Πλωρίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή αφήνει άθικτη τη θρησκευτική συνείδηση, δίνοντας ελευθερία επιλογής στους πολίτες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr