Η θρυλική κληρονομιά του αναστάσιου χρηστομάνου: ένας πρωτοπόρος της ελληνικής χημείας

Η θρυλική κληρονομιά του αναστάσιου χρηστομάνου: ένας πρωτοπόρος της ελληνικής χημείας

Η ζωή και το έργο του Αναστάσιου Χρηστομάνου, μέγιστου επιστήμονα της ελληνικής χημείας, επηρεάζουν τη σύγχρονη επιστημονική κοινότητα.

Η ελληνική επιστήμη θρηνεί έναν από τους εξοχώτερους εργαζόμενους της. Ο Αναστάσιος Χρηστομάνος, Μακεδών στην καταγωγή, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1841. Μετά από επιμελείς σπουδές στο Πολυτεχνείο της γενέθλιας πόλης του και σε διάφορα πανεπιστήμια της Γερμανίας, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου το 1863 ξεκίνησε ως υφηγητής, ακολούθως έγινε έκτακτος (1866) και τακτικός (1869) καθηγητής. Με την ακούραστη δουλειά του, ίδρυσε το πρώτο Χημείο στην Ελλάδα, το οποίο ήταν εφάμιλλο των αντίστοιχων στην Εσπερία.

Προσφάτως, οι μαθητές του γιόρτασαν την τεσσαρακονταετηρίδα του, όμως ο απροσδόκητος θάνατός του ήρθε ταχύτατα. Έκτακτη παρατηρητικότητα, πλήρης γνώση του αντικειμένου και η μέγιστη εμβρίθεια χαρακτηρίζουν το έργο του Χρηστομάνου. Οι πρώτες του μελέτες περιλάμβαναν νέες μεθόδους παρασκευής και ανάλυσης χημικών ουσιών, όπως του διφαινυλίου και των χρωμιτών της Ελλάδας. Στη συνέχεια, μελέτησε το τριχλωριούχο ιώδιο και ανέλυσε πλήθος ιαματικών υδάτων, καθώς και ελληνικών οίνων και ορυκτών.

Ο Χρηστομάνος, δεύτερος από αριστερά μεταξύ των ορθίων (δίπλα του, πρώτος από αριστερά, ο καθηγητής Ξαβέριος Λάνδερερ, ο οποίος δίδαξε τη χημεία στην Ελλάδα σε πανεπιστημιακό επίπεδο), δημοσίευσε πολλές διδακτικές εργασίες. Το δίτομο έργο του Χημεία είναι το μόνο βιβλίο που διδάσκεται στους φοιτητές των φυσικών επιστημών και της ιατρικής επί σειρά ετών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διδάσκοντας ανόργανη, οργανική και αναλυτική χημεία, κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό όλων των μαθητών του. Η μνήμη του θα παραμείνει αιώνια στις καρδιές τους.

Γενεύη, 10/23 Οκτωβρίου 1906.

Loading

Play