«Αποτελούσε, για τη Νέα Δημοκρατία, πράξη πολιτικής συνέπειας απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι οι τροποποιήσεις που ψηφίζονται σήμερα από τη Βουλή, αποτελούσαν αναγκαιότητα καθώς στις θεμελιακές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, με την ευρεία αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, πριν από τις εκλογές, «εμφιλοχώρησαν παραδρομές και αβλεψίες».
«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις τροποποιούν προβληματικές διατάξεις των κωδίκων οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις και δυσλειτουργίες, διορθώνονται αβλεψίες και λάθη για την εύρυθμη εφαρμογή της ποινικής διαδικασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του πλαισίου των ποινών σε επιμέρους εγκλήματα.
«Εγώ καταλαβαίνω: είστε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είστε νέα κυβέρνηση κι έχετε το δικαίωμα να κάνετε αλλαγές. Μην επικαλείστε, όμως, το επιχείρημα ότι άρχισαν να εμφανίζονται παθογένειες στην εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού έτους», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.
Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Λάππας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «βάζοντας μέσα και την έννοια της διατάραξης της κοινής ειρήνης, που μπορεί να τιμωρείται στο πλαίσιο των τρομοκρατικών πράξεων», μπορεί να ισχύσει η παροιμία «κυνηγάμε κουνούπια με καραμπίνα».
«Ακόμα και στο πλαίσιο της διατάραξης της κοινής ειρήνης μπορεί να διαπιστώνεται διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων. Δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω ότι είναι μία διάταξη η οποία αφορά όλους τους διαδηλωτές, φοιτητές, εργαζόμενους. Όποιος διαδηλώνει και διαταράσσει την κοινή τάξη και διαπιστώνεται ταξίδι ή προπαρασκευή ή “ κατέβασμα” από ένα site κ.λπ., θα μπορεί να διώκεται για τρομοκρατία με εξοντωτικότατες ποινές οριζόντια», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλουμε έναν Ποινικό Κώδικα δίκαιο κι όχι τιμωρό, κι οφείλουμε να αντιληφθούμε πως επειδή οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, έτσι και οι Κώδικες πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα», ανέφερε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
«Για εμάς η Δικαιοσύνη, όταν δεν προσκρούει σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και όταν δεν αντιτίθεται στις αρχές του νομικού φιλελευθερισμού, δεν συγχωρεί καμία πολιτική αντιπαράθεση. Όμως εδώ με τον τρόπο που φέρνετε τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αποδεικνύεται δυστυχώς ότι αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως θέλετε -λέτε- να εγκαθιδρύσετε αλλά παλιά καλή βαλκανική Δεξιά», ανέφερε η Ν. Γιαννακοπούλου.
«Το νομοσχέδιο είναι με το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος από μια νέα οικονομική κρίση που θα επιφέρει αντιδράσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος, γι’ αυτό και επιχειρείτε να βάλετε πιο βαθιά στο γύψο», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα που επισήμανε ότι αυξάνονται οι ποινές για το «αδίκημα κατά της κοινής ειρήνης», το οποίο «χρησιμοποιείται διαχρονικά για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων», επανέρχεται η ποινικοποίηση των αγώνων κατά των πλειστηριασμών, την ίδια ώρα, που τραπεζικά στελέχη θα απολαμβάνουν ασυλίας. Η κ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις διατάξεις για την τρομοκρατία επισημαίνοντας ότι επεκτείνεται το αξιόποινο για όλα τα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης» και των στρεφόμενων κατά της «δημόσιας τάξης». Τέλος, για την αύξηση της ποινής για την κατοχή μολότοφ, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για να «φυτεύονται» κακουργηματικές κατηγορίες σε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.