Ανακαλύψτε την ιστορία του τριπλού φονικού του Νίκου Κοεμτζή, που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα. Ξημερώματα της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου 1973, στο δημοφιλές νυχτερινό κέντρο Νεράιδα στην Κυψέλη, εκτυλίσσεται μια φονική συμπλοκή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της σύγχρονης Ελλάδας. Πρωταγωνιστής αυτής της τραγικής ιστορίας είναι ο 35χρονος Νίκος Κοεμτζής, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της διασκέδασής του, σκότωσε τρεις και τραυμάτισε επτά θαμώνες του κέντρου.
Ο Νίκος Κοεμτζής, ο αδερφός του Δημοσθένης και άλλοι τρεις φίλοι τους διασκέδαζαν στη Νεράιδα της Αθήνας. Στις 2 τα ξημερώματα, ο Κοεμτζής ζήτησε από τους μουσικούς να παίξουν το γνωστό τραγούδι «Οι Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη για να χορέψει ο Δημοσθένης. Σύμφωνα με τα άγραφη έθιμα της παραγγελιάς, όλοι οι θαμώνες που βρίσκονταν στην πίστα επέστρεψαν στα τραπέζια τους, πλην τριών ατόμων από την παρέα κάποιων αστυνομικών που συνέχισαν να χορεύουν. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν ο Δημοσθένης, εκνευρισμένος, υπενθύμισε από το μικρόφωνο ότι η παραγγελία ήταν το τραγούδι, οδηγώντας τους αστυνομικούς σε ειρωνείες και σπρωξίματα.
Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, ο Νίκος Κοεμτζής, απεγνωσμένος, άρπαξε ένα στιλέτο και άρχισε να μαχαιρώνει όποιον βρισκόταν μπροστά του. Μέσα σε λίγα λεπτά, η πίστα γέμισε από αιμόφυρτους τραυματίες και νεκρούς. Οι συνέπειες του τριπλού φονικού ήταν τραγικές: Νεκροί έπεσαν ο υπενωμοτάρχης Μανόλης Χριστοδουλάκης, ο αστυφύλακας Δημήτρης Πεγιάς και ο μηχανικός Γιάννης Κούρτης.
Οι αδελφοί Κοεμτζή κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά εντοπίστηκαν λίγες μέρες αργότερα. Το Νοέμβριο του 1973, ο Νίκος Κοεμτζής καταδικάστηκε σε τρεις φορές θάνατο και επτά φορές σε ισόβια, ενώ ο Δημοσθένης σε φυλάκιση τριών ετών.
Η ζωή του Κοεμτζή περιλαμβάνει σημαντικές μαρτυρίες, καθώς και σκληρές αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, τις οποίες εξέφρασε μέσω του ημερολογίου του. Όπως δήλωσε, «Η ζωή μας, τα κλάματα της μητέρας, η πείνα που μας θέριζε… υποφέρω περισσότερο τώρα που τα σκέπτομαι από όταν τα ζούσαμε». Μετά από πολλά χρόνια στη φυλακή, απελευθερώθηκε το 1996 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και απεβίωσε το Σεπτέμβριο του 2011.
Η νύχτα των φονικών και η ζωή του Κοεμτζή εμπνεύσαν καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου το 1979 και την ταινία «Παραγγελιά» το 1980.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr