Η βιομηχανία χάρτου στην Ελλάδα: Οικονομική συνεισφορά και προκλήσεις ανάπτυξης

Η βιομηχανία χάρτου στην Ελλάδα: Οικονομική συνεισφορά και προκλήσεις ανάπτυξης

Η οικονομική συνεισφορά της βιομηχανίας χάρτου καθώς και οι προοπτικές και οι προκλήσεις για την ανάπτυξή της αναλύονται στη μελέτη «Η Βιομηχανία Χάρτου στην Ελλάδα: Συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης», η οποία εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ για την Ένωση Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας – Ε.ΒΙ.Χ.Ε.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η Ε.ΒΙ.Χ.Ε. και το ΙΟΒΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στη συζήτηση συμμετείχαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο πρόεδρος της Ε.ΒΙ.Χ.Ε. Δημήτρης Θεοχάρης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου. Ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε τις εισαγωγικές παρατηρήσεις, ενώ τη μελέτη παρουσίασε η Σοφία Σταυράκη, Ερευνήτρια ΙΟΒΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι «πέντε χρόνια ανοδικής πορείας για την ελληνική οικονομία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική βιομηχανία χάρτου έχει τις δυνατότητες να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή την ανοδική πορεία.

Η κα Σδούκου τόνισε τη σημασία της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε στο πλέγμα κρατικών ενισχύσεων που έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο για τη μείωση των ενεργειακών δαπανών.

Ο πρόεδρος της Ε.ΒΙ.Χ.Ε., Δημήτρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι η μελέτη απεικονίζει έναν εξωστρεφή κλάδο βιομηχανίας με δυναμική. Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, υπογράμμισε τη σημασία της ανάλυσης των δυναμικών κλάδων της οικονομίας και της εκτίμησης του αποτυπώματός τους στην ευρύτερη οικονομία.

Βασικά μεγέθη και επιδόσεις της βιομηχανίας χάρτου

– Η παραγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας χάρτου ενισχύθηκε σημαντικά μετά το 2020, κυρίως λόγω της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 2,13 δισ. ευρώ το 2023.

– Η εγχώρια βιομηχανία χάρτου παρουσίασε υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της να διαμορφώνεται σε 426 εκατ. ευρώ το 2022.

Συμβολή της βιομηχανίας χάρτου στην οικονομία

– Η συνολική συμβολή της στη χώρα υπολογίζεται σε 1,74 δισ. ευρώ το 2023. Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας που παράγει η βιομηχανία χάρτου, το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά περίπου 2,4 ευρώ.

Προκλήσεις για τη βιομηχανία χάρτου

– Οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αβεβαιότητας και να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις όπως η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ενδεικτικά πεδία παρεμβάσεων

– Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης έργων του τομέα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διευκόλυνση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

©

Loading