Η βιώσιμη ανάπτυξη στο μικροσκόπιο της επιχειρηματικής κοινότητας

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο μικροσκόπιο της επιχειρηματικής κοινότητας

Στην ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων βιώσιμης ανάπτυξης εστίασε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο 18ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας, με τίτλο “Tribes: Joined by Purpose” το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες σε υβριδική μορφή, και στο οποίο αναδείχθηκε το ενδιαφέρον για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με εκείνους που προάγουν τη βιώσιμη αλλαγή. Παρουσιάστηκε το “Tribes for business” δηλαδή μια νέα επιχειρηματική προσέγγιση που αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες κοινωνίες.

Όπως επισημάνθηκε, το εταιρικό μήνυμα δεν περιορίζεται πλέον σε δημογραφικές ομάδες καταναλωτών, αλλά φιλοδοξεί να πείσει και να κινητοποιήσει «φυλές» οι οποίες απαρτίζονται από μέλη που μπορεί να είναι καταναλωτές, εργαζόμενοι, επενδυτές ή οποιαδήποτε ομάδα ενδιαφερομένων.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, κάλεσε τους συμμετέχοντες στο κέντρο ενός διαλόγου με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης ως μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης, για τις επιχειρήσεις, για τους πολίτες και για τη χώρα συνολικά.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκου Μπακατσέλου ο οποίος ανέφερε: “… δημιουργούνται εξαιρετικές ευκαιρίες για τις υπεύθυνες επιχειρήσεις να βγουν μπροστά και να εξελίξουν αυτό που ονομάζουμε purpose-driven business, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη εκείνων των πελατών, καταναλωτών, εργαζομένων, επενδυτών που αναζητούν σκόπιμη αλλαγή. Το “Tribes for business” είναι η επιχειρηματική προσέγγιση που αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες κοινωνίες και βοηθά την επιχείρηση να είναι επίκαιρη. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα ακόμα βήμα για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον ρόλο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για ανάπτυξη και εξωστρέφεια της χώρας”. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πάκης Παπαδημητρίου δήλωσε: “Το μεγάλο όφελος για την επιχείρηση από την ενσωμάτωση του tribal thinking στη στρατηγική της, είναι η αξιοποίηση της συλλογικής δύναμης των πολιτών.

Δημιουργείται ένα πλαίσιο ευκαιριών και καινοτομίας που γεννά μηχανισμούς για πιο ισορροπημένη απόδοση της τρέχουσας επιχειρηματικότητας αλλά και που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Έτσι οι επιχειρήσεις δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες προοπτικές για ανάπτυξη, κάνοντας πράξη το repurposing της προσαρμογής στα μηνύματα των καιρών”.

Στην τοποθέτησή του το μέλος του BMW Foundation, Markus Hipp αναφέρθηκε στο νέο πρότυπο ηγεσίας το οποίο βρίσκεται παντού μέσα στην ιεραρχία μιας εταιρίας.

Η Virginie Helias, Chief Sustainability Officer, Procter & Gamble μίλησε για τον ρόλο των επιχειρήσεων στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς «οι αποφάσεις που θα πάρουμε τα επόμενα 10 δέκα χρόνια θα επηρεάσουν τα επόμενα 1000 χρόνια».

Η Louise Roper, CEO Volans αναφέρθηκε στο νέο πρότυπο του βιώσιμου καπιταλισμού, το οποίο θα γίνει περισσότερο προσωπικό για όλους τους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια. Στην υπό-ενότητα για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, ο Δημήτριος Δημόπουλος, Director Sustainability Unit της Τράπεζας Πειραιώς εστίασε στο ότι «δεν γίνεται να έχουμε μια υγιή οικονομία χωρίς την ύπαρξη μιας υγιούς κοινωνίας και υγιούς φυσικού περιβάλλοντος».

Η Courtney Lowrance, Managing Director Sustainable Banking & Corporate Transactions, Citi ανέφερε ότι η κρίση της πανδημίας ανέδειξε και επιτάχυνε την ανάγκη για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Τέλος, η Maya Hennerkes, ESG Sector Lead for Financial Intermediaries, EBRD δήλωσε ότι αυτήν ακριβώς την περίοδο, όπου οι περισσότερες εταιρίες είναι σε “survival mode”, είναι η περίοδος για να ενεργοποιήσουμε τις συνέργειες γύρω από τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κινηθούμε στο όραμα του “build back better”.

Ο Γιάννης Καντώρος, CEO Interamerican Group είπε ότι ο σκοπός δίνει νόημα στην καθημερινότητα των εργαζομένων και τους παρακινεί πιο αποτελεσματικά από ότι τα παραδοσιακά KPIs, με αποτέλεσμα η εταιρία να λειτουργεί πιο ευέλικτα και αποδοτικά και ταυτόχρονα να έχει πιο ευχαριστημένους ανθρώπους.

Στη συνέχεια ο Ulrich Schwoerer, General Manager, Roche Diagnostics Hellas αναφέρθηκε στα οφέλη της ενσυνειδητότητας (mindfulness) για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων, προσφέροντας μεγαλύτερη ικανότητα εστίασης στα σημαντικά θέματα, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρηση.

Η Melissa Luongo, HR Director CEE Multi-Country, Microsoft μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας μάθησης μέσα και έξω από τις εταιρίες ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικοσύστημα δημιουργικότητας με ορίζοντα την κοινή επιτυχία. Στο ίδιο θέμα, η ‘Αννα Μαμαλάκη, Organizational Transformation & HR Consulting Director, The Human Aspect αναφέρθηκε στους φόβους των εργαζομένων (όπως ο φόβος της αποτυχίας) που εμποδίζουν την πρόοδο και ότι η πορεία για οργανωτικό μετασχηματισμό αφορά πρωτίστως τους ανθρώπους και δευτερευόντως την τεχνολογία.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play