Η εκτίμηση ότι η βιωσιμότητα αποτελεί τρόπο διασφάλισης της μελλοντικής ανθεκτικότητας μιας επιχείρησης, της επιχειρηματικής της ανάπτυξης και του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος, διατυπώθηκε σήμερα, από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, από την Chief Sustainability Officer της Philip Morris International (PMI). Η βιωσιμότητα δεν είναι λοιπόν απλώς κάτι ‘ωραίο να το έχεις’, τόνισε η Jennifer Motles.
Η κα Motles πρόσθεσε ότι, όταν μιλάμε για αναφορές βιωσιμότητας, η ποιότητα των δεδομένων είναι κρίσιμη. Αυτά τα δεδομένα, που δεν είναι χρηματοοικονομικής φύσης, πρέπει να τα κατανοήσουμε ισάξια με τα χρηματοοικονομικά, διότι είναι ικανά να οδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων.
Όταν εξετάζουμε τι σημαίνει βιωσιμότητα για μια εταιρεία, η μεγαλύτερη αξία προέρχεται από την καινοτομία, την ανάπτυξη και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η κα Motles υπογράμμισε ότι η PMI κατανοεί τις αρνητικές εξωτερικότητες των προϊόντων της και καινοτομεί για να παρουσιάσει καλύτερες εναλλακτικές, δημιουργώντας όχι μόνο μια αξιακή πρόταση που εξυπηρετεί την κοινωνία, αλλά και αποκτώντας πλεονέκτημα ανάπτυξης.
Η κα Motles εξέφρασε την άποψη ότι η βιωσιμότητα σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα και επεσήμανε πως η βιώσιμη επιχείρηση είναι αυτή που είναι κερδοφόρα σήμερα και στο μέλλον, κατανοώντας τις αλλαγές του κόσμου και προσαρμοζόμενη σε αυτές.
Η βιωσιμότητα ως ευκαιρία εν μέσω κρίσης
Η κα Motles επεσήμανε τη σημασία της εστίασης για τις επιχειρήσεις προκειμένου να ξανακερδίσουν την πίστη των πολιτών στην ατζέντα της βιωσιμότητας. Παρότι ζούμε σε ένα χάος, είναι ευκαιρία να σκεφτούμε ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά έχει σημασία να κάνουμε, τόνισε.
Το greenwashing και η ανάγκη για αλλαγή
Ο Robert Eccles, επισκέπτης καθηγητής στην Πρακτική του Μάνατζμεντ στο Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστήριξε ότι η κατάσταση γύρω από τη βιωσιμότητα λειτουργεί ως μια κλήση αφύπνισης για τις επιχειρήσεις, που έχουν επιδοθεί σε έντονο greenwashing. Επέστησε την προσοχή στην ανάγκη για πρωτοβουλίες που να κατανοούν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, ο Eccles χαρακτήρισε την κοινοτική Οδηγία CSRD ως ένα δραματικό παράδειγμα ρυθμιστικής υπερβολής, που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με υπερβολικά και πολύπλοκα δεδομένα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ