Η Βιβλιοθήκη της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης γιορτάζει 70 χρόνια πλούσιου αρχείου και ιστορικών θησαυρών

Η Βιβλιοθήκη της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης γιορτάζει 70 χρόνια πλούσιου αρχείου και ιστορικών θησαυρών

Ένας εν πολλοίς άγνωστος θησαυρός αναδύεται στο φως, αποτινάσσοντας από πάνω του κάθε ρανίδα λήθης. Ο θησαυρός αυτός δεν φυλάσσεται σε κάποια θυρίδα τράπεζας ή σε ερμητικά κλειστά χρηματοκιβώτια, αλλά στα ράφια και τους φοριαμούς της Βιβλιοθήκης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και είναι προσβάσιμος σε όλους όσοι αγαπούν τη γνώση και την Ιστορία.

Πρόκειται για περίπου 25.000 βιβλία -με το παλαιότερο εξ αυτών να χρονολογείται από το 1677 και το αμέσως επόμενο το 1688, ένα πλούσιο αρχείο εφημερίδων (σ.σ. η παλαιότερη διαθέσιμη έκδοση είναι του 1902) καθώς κι ένα ιστορικό φωτογραφικό αρχείο από ένα ευρύ φάσμα της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής -και όχι μόνο- ζωής. Αυτά συνθέτουν την ταυτότητα της Βιβλιοθήκης και του αρχείου της ΓΓΕΕ, που υπάγεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Φορώντας τα καλά της, η μοναδική βιβλιοθήκη κυβερνητικού οργανισμού, που δίνει τη δυνατότητα δανεισμού τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χρήστες, ήρθε στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να αποκαλύψει ένα μικρό αλλά συνάμα πολύτιμο μέρος του πλούτου της. Αξιοποιώντας τα «δώρα» της τεχνολογίας κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον επισκεπτών κάθε ηλικίας, με τους γηραιότερους εξ αυτών να βλέπουν να περνά από μπροστά τους ένα μέρος της προσωπικά βιωμένης ιστορίας του τόπου τους.

Η Βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυρίως το αρχείο της είναι, όπως λέει ο ΓΓ Δημήτρης Γαλαμάτης, «ο κρυμμένος και για πολλά χρόνια αναξιοποίητος θησαυρός της».

Ο κ. Γαλαμάτης κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πλούσιο υλικό της Βιβλιοθήκης, η επισκεψιμότητα της οποίας καταγράφει σημαντικά αυξητικές τάσεις, αλλά και στο φωτογραφικό αρχείο, μέσα από το οποίο ανασυντίθενται κι αναδεικνύονται σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας της χώρας. Η βιβλιοθήκη έχει ένα πλούσιο αρχείο και το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η επισκεψιμότητά της από ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης, από μαθητές, από σχολεία κ.ά.

Σημειώνει ακόμη πως «το αρχείο είναι το βασικό κομμάτι, το οποίο δίνει τεκμήρια στη σύγχρονη γνώση που παράγεται» και διαβεβαιώνει για τη στήριξη στην περαιτέρω ανάδειξή του. «Θέλουμε να στηρίξουμε ακόμα παραπάνω τον συγκεκριμένο κρυμμένο θησαυρό, γι’ αυτό άλλωστε και στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, είχε μία ξεχωριστή, ιδιαίτερα διακριτή θέση».

Ένα τυχαίο εύρημα, ένα έγγραφο που αναφέρει την ημερομηνία ίδρυσης της Βιβλιοθήκης ήταν αυτό που προσδιόρισε την ηλικία της. «Ανακαλύψαμε τυχαία στο αρχειακό μας υλικό ένα έγγραφο που αναφέρει ότι η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε στις 5 Απριλίου 1954. Το έγγραφο αυτό αναφέρεται και σε μία κατά κάποιον τρόπο απογραφή για το υλικό που εισήχθη στη βιβλιοθήκη».

Ο εντοπισμός του παραπάνω εγγράφου δεν υπήρξε μόνο μια ματιά στο παρελθόν της Βιβλιοθήκης, αλλά και μια υπενθύμιση της αξίας της ως ζωντανός οργανισμός και αποθετήριο γνώσης. Όπως εξηγεί η κ. Μάστορα, η Βιβλιοθήκη έχει πολύ μεγάλο όγκο υλικού -περίπου 25.000 βιβλία- αταξινόμητου και ταξινομημένου, ενώ το αρχειακό της υλικό αποτελεί πολύτιμο πόρο για ερευνητές, επαγγελματίες και φοιτητές.

Η συλλογή αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται με τρεις τρόπους, σύμφωνα με την κ. Μάστορα: «Ο ένας είναι με δωρεές, στοχευμένες όμως. Έχουμε κανονισμό αποδοχής δωρεών, τον οποίο γνωστοποιούμε στον δυνητικό δωρητή μας. Ο άλλος τρόπος είναι οι ανταλλαγές, δηλαδή δίνουμε εμείς από τη συλλογή μας τεκμήρια. Και ο τρίτος τρόπος είναι οι αγορές, που είναι επίσης στοχευμένες.

Όπως αναφέρει η κ. Μάστορα, πρόκειται για μία απόλυτα προσβάσιμη βιβλιοθήκη. «Το αναγνωστήριο μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε για δανεισμό, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας που έχουμε. Τώρα είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησής του για να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες που αλλάζουν. Εξυπηρετούμε και τον συστεγαζόμενο φορέα, που είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φοιτητές από το Πάντειο, που είναι κοντά αλλά κι απ’ αλλού καθώς και οποιονδήποτε άλλον επισκέπτη ενδιαφέρεται να συνδιαλλαγεί μαζί μας».

Στην πρόσφατη ΔΕΘ, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα μικρό αλλά πολύτιμο μέρος του πλούσιου φωτογραφικού υλικού. «Επισκεφθείτε την Ελλάδα με ένα κλικ», «Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «Ο διπλωματικός μαραθώνιος στις απαρχές της Μεταπολίτευσης» ήταν οι τρεις επιλογές για όσους ήθελαν να πάρουν μια μικρή «γεύση» Ιστορίας.

Σύμφωνα με την ίδια, η επαρκέστερη πλέον στελέχωση του φωτογραφικού αρχείου έχει συμβάλει σημαντικά στη δυναμική του. «Τώρα έχουμε τη χαρά να έχουμε έναν ιστορικό στο δυναμικό μας, πολύ έμπειρο, τον κ. Κυμιωνή, ο οποίος έχει αναλάβει την επιμέλεια του φωτογραφικού και οπτικοακουστικού μας αρχείου σε συνεργασία με τον Θανάση Θεοδώρου».

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης, η κ. Μάστορα διευκρινίζει: «Στη βιβλιοθήκη έρχονται άνθρωποι στοχευμένα για να διαβάσουν, να πάρουν πληροφορίες από τα βιβλία μας. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλο, ειδικά για το φωτογραφικό αρχείο.»

©

Loading

Play