Η υγιεινή διατροφή με λιγότερη ζάχαρη σχετίζεται με μειωμένη βιολογική ηλικία

Η υγιεινή διατροφή με λιγότερη ζάχαρη σχετίζεται με μειωμένη βιολογική ηλικία

Η υιοθέτηση μίας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά χωρίς υπερβολική πρόσθεση ζάχαρης, συνδέεται με μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, όπως αποδεικνύει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση διάφορων μοτίβων υγιεινής διατροφής σε ένα «επιγενετικό ρολόι», το οποίο αποτελεί ένα βιοχημικό τεστ που καθορίζει τόσο την υγεία όσο και την αναμενόμενη διάρκεια ζωής.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν δεδομένα από 342 γυναίκες στη Βόρεια Καλιφόρνια με μέση ηλικία 39 ετών. Στη συνέχεια, η διατροφή τους συγκρίθηκε με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού, οι οποίες προσδιορίστηκαν μέσω δειγμάτων σάλιου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή των γυναικών ώστε να διαπιστώσουν την σύγκρισή της με μία διατροφή μεσογειακού τύπου, πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές, καθώς και με μία διατροφή που συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο υγιεινά τρώγαν οι συμμετέχοντες, τόσο νεότερα εμφανίζονταν τα κύτταρά τους.

Η μεσογειακή διατροφή εμφανίστηκε να έχει τη πιο ισχυρή συσχέτιση με τη μειωμένη επιγενετική ηλικία.

Παράλληλα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη ζάχαρης και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη συνέβαλλε στην επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμη κι αν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια γενικά υγιεινή διατροφή.

«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά πρότυπα ενδέχεται να είναι αναστρέψιμα, η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης κατά δέκα γραμμάρια ημερησίως και η διατήρηση αυτής της μείωσης με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να ισοδυναμεί με την επιστροφή του βιολογικού ρολογιού κατά 2,4 μήνες», δηλώνει η Μπάρμπαρα Λαράια, μία από τις ερευνήτριες της μελέτης και καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Τροφίμων, Διατροφής και Υγειονομικής Υγειάς του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play