Η κατάσταση των Κούρδων στη Συρία διαμορφώνεται υπό την ηγεσία του αλ Τζολάνι και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Έχει παρέλθει πάνω από ένας μήνας από την ανάληψη της de facto ηγεσίας της Συρίας από τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, επικεφαλής της μαχητικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS). Η μεταβολή αυτή στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στους Σύριους, οι οποίοι πανηγύριζαν την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, η άνοδος του πολιτικού Ισλάμ, που προέρχεται από τζιχαντιστικές ομάδες, έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των κοινοτήτων των Δρούζων, Αλαουιτών, Χριστιανών και Κούρδων της Συρίας.
Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αβάσιμες, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Πινάρ Ντινκ στο The Conversation. Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών της Συρίας, οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και χαρακτηριστεί ως κλίση προς ισλαμικές αξίες. Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες συγκρούσεις κλιμακώνονται στη βόρεια Συρία, με σημαντικές μάχες να διεξάγονται στη Μανμπίτζ και στα περίχωρα του Κομπάνι, κυρίως μεταξύ του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) και διαφόρων κουρδικών μαχητικών ομάδων.
Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία έχουν εκφράσει την δέσμευσή τους για μια συνολική κατάπαυση του πυρός. Ο γενικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Αμπντί, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της ομάδας να προτείνει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Κομπάνι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορά της. Ωστόσο, η Τουρκία απορρίπτει αυτή την πρόταση και συνεχίζει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή.
Η περιοχή της Ροζάβα, γνωστή για το μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησής της, αντιμετωπίζει προκλήσεις που δυσχεραίνουν την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών της. Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί στις υποδομές, όπως το φράγμα Tishreen, που έχει σχεδόν καταρρεύσει και έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό.
Οι γυναίκες της Ροζάβα ανησυχούν επίσης για την πρόοδο που έχουν επιτύχει στην συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα, εν μέσω των αυστηρών πολιτικών της HTS, οι οποίες περιλαμβάνουν περιορισμούς στην ελευθερία τους. Στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών, το Συμβούλιο Γυναικών της Συρίας έχει δημοσιεύσει μια διακήρυξη που καλεί για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών και όλων των διαφορετικών ομάδων στο μέλλον.
Η Τουρκία συνεχίζει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κουρδική αυτονομία στη Συρία. Ωστόσο, πρόσφατα επέτρεψε σε μια αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Λαϊκού Κόμματος για την Ισότητα και τη Δημοκρατία να επισκεφθεί τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει νέους διαύλους διαλόγου. Οι Κούρδοι διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον τους, αν και το μέλλον της Συρίας και της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr