Ίδρυση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

Ίδρυση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

Η ίδρυση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, η άμεση συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με τις περιφέρειες όσον αφορά στη λειτουργία των αντίστοιχων περιφερειακών και τοπικών παρατηρητηρίων, καθώς και η παρουσίαση του έργου και των στόχων της επιτροπής προσβάσιμου τουρισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και των μελών αντιπεριφερειαρχών/εντεταλμένων αρμόδιων για τον τουρισμό των 13 περιφερειών της χώρας, στο πλαίσιο της 10ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, παρουσία και της γενικής γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυς Λοΐζου.
Στη συνεδρίαση παρέμβαση έκανε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Ο Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις σημαντικές, πρόσφατες συνεδριάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των υπουργών Τουρισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την γερμανική Προεδρία και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία της αντιμετώπισης των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σημειώνεται πως η Ομάδα Εργασίας του Παρατηρητηρίου, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του κ. Θεοχάρη και αποτελείται από ομάδα εμπειρογνωμόνων-επιστημόνων σε ζητήματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, σχεδίασε και παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη και το αντίστοιχο εγχειρίδιο για τη δημιουργία παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η λειτουργία των παρατηρητηρίων θα βοηθήσει στη συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των προορισμών προς τους στόχους του βιώσιμου τουρισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, καθώς και στην καλύτερη αξιοποίηση των παρεχόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τέλος, έγινε παρουσίαση του έργου και των στόχων της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού από τη συντονίστρια της Επιτροπής, Κορίνα Λιούτα. Βασικός στόχος της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού είναι η ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και η εξασφάλιση της συμμετοχής και της ισότητας στο τουριστικό αγαθό, μέσα από την επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ και τις άλλες ομάδες του προσβάσιμου τουρισμού σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play